Kultúra

2017.07.24. 15:50

Két nyertes zenekar osztozott a díjakon

A Veszprémi Utcazene-fesztivál elismeréseit az Acoustic Planet és a Muzsik és Volkova zenekar kapta.

Marton Attila

A közönségdíjas az Acoustic Planet együttes (Zsombok Réka - ének, Kölcsey Szabolcs - gitár, Balázs Zsolt - basszusgitár, Nagy István - dob, Fábián Tamás - percussion) lett. A zenekar tagjai arról beszéltek, sokat jelent számukra az elismerés, különösen, hogy az utca embere figyelt fel rájuk. Zsombok Réka felidézte, két és fél éve egy énekversenyre álltak össze alkalmi együttesként, a fellépés olyan jól sikerült, hogy azóta is együtt zenélnek. Trióként indultak, majd ötfőssé bővült a banda, és időnként egy zongorista is csatlakozik hozzájuk vendégművészként. Az együttes főként külföldi előadók nagy sikerű slágereinek akusztikus feldolgozásait adja elő. Repertoárjukon szerepelnek például Amy Winehouse, Beyoncé dalai, vagy olyan klasszikusok szerzeményei, mint Stevie Wonder vagy az Earth, Wind & Fire. Az utcazene-fesztiválon már több saját dalt is hallhatott tőlük a közönség, a közeljövő tervei között további saját szerzemények írása szerepel.

Az együttest Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyei, zenei előképzettséggel rendelkező tagok alkotják. Többségük fiatal kora ellenére évek óta játszik különböző együttesekben. A félmillió forinttal járó közönségdíjat a zenekar működésére fordítják. A közönségdíj mellett különdíjat is elnyertek, jövőre részt vehetnek a ferrarai Buskers utcazene-fesztiválon.

A rendezvény szakmai díját és az elismeréssel járó félmillió forintot a Muzsik és Volkova együttesnek ítélte a négytagú zsűri. Ahogy Petruska András zsűritag fogalmazott, a díjat olyan együttesnek ítélték, amelynek produkciója egyszerre állja meg a helyét utcazeneként és egy zenei fesztivál fellépőjeként. A duót Farkas János (ének, gitár, szájharmonika, lábdob) és Farkas Krisztina (ének, billentyű, ukulele, tangóharmonika, csörgők) alkotja. A Szabolcs megyei Záhonyból származó, ma már Budapesten élő testvérpár tíz éve zenél, a duó felállást bő fél évvel ezelőtt kezdték el. Farkas János elmondta, szövegcentrikus, folkos stílusú szerzeményeket adnak elő. Közösen készítik a dalokat, egymás ötleteire építve: János írja a szövegeket, a zenét húgával közösen szerzik. Több szerelmes dal mellett szövegeiben sokat foglalkozik a közélettel is. Megjegyezte, meglepetésként érte őket, hogy a zsűri őket találta a legjobbnak, az pedig csak hab volt a tortán, hogy az utcazenészek szavazatai alapján Farkas Krisztina lett a legjobb hangszeres zenész, így az ifjú hölgy a Horváth Károly-díjat is átvehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!