Kultúra

2017.07.24. 15:50

Az élhető Balaton-felvidék prototípusát valósítja meg a Hello Wood

Ez itt az egész faluból az egyik kedvenc projektem - hajol le Pozsár Péter a ráccsal körülvett növényhez. - Az egyik libanoni diák hozta, libanoni cédrus. Ha ez a növényke túléli, akár nyolcvanméteres fa is lehet. Ez egy igazán szép történet szerintem. Erről szól ez a tábor, hogy valaki idehoz egy ilyen növényt, ami egy fantasztikus szimbóluma az együttműködésnek.

Leitner Vera

A Hello Wood egy budapesti központú designstúdió, illetve nemzetközi alkotói és oktatási platform. 2010-ben indult építészeti táborként, mára pedig díjnyertes nemzetközi építészeti programmá nőtte ki magát. 2015-ben, a Hello Wood csapata hatodik alkalommal megrendezett építészeti táborában indult el Vigántpetenden a Project Village, ekkor az alkotók egy mozgó falut terveztek meg, ami a fesztiválról fesztiválra járva spontán eseménytérré válik. A csapat 2016-ban megvette a Vigántpetendhez tartozó Csóromföldét, egy kéthektáros területet, ahol megkezdődhetett a projekt letelepedési fázisa, a már hosszabb távra tervezett építkezés. - A három éve indított Project Village célja, hogy létrehozzunk valamit, ami a falu mint településforma újraélesztéséről szól. A vidék új lehetőségeivel foglalkozunk, próbáljuk új tartalmakkal feltölteni. 1930-ban a lakosság fele mezőgazdasági tevékenységből élt. Ez az érték ma már - jellemzően a teljes nyugati civilizációra - három és öt százalék között van, ezért nem biztos, hogy a mezőgazdaság az, ami képes lesz fenntartani a vidéket, de abban sem hiszek, hogy csupán a turizmus, legalábbis nem egy néhánynapos fesztiválrészvételen kell gondolkodni, hanem egy életminőség-változáson. Például egy egyhónapos vidéki jelenlét már érdekesebb helyzet lehet - fejti ki a táborok koncepcióját Pozsár Péter építész, a Hello Wood társalapítója. Elmondta, nem egy állandó lakosságú, hanem egy közel állandó létszámú teret szeretnének létrehozni, hogy az 150-200 főt képes legyen befogadni, s ezek az emberek itt el tudjanak végezni olyan munkákat, amelyekhez nem feltétlenül kell a városban tartózkodniuk. Mint mondja, az itteni izoláltságban az ember jobban fókuszál, s hatalmas közösségépítő ereje van. A Project Village III. nemzetközi alkotótábor alig tíz napja ért véget, 30-40 ország egyetemeinek diákjai (brazil, argentin, új-zélandi, kínai, iráni, szír stb.) érkeztek, hogy együtt álmodják tovább a falut.

- Nem is annyira az újabb és újabb alkotások létrehozása a cél, hanem hogy ezek az alkotások egyre komplexebbek legyenek - mondja Péter, miközben elhaladunk egy fürdőház, egy közösségi csarnok, a szerszámok workshop raktárai és egy katedrális mellett, ami egy korábban itt álló épület romjaira épül. - Ezt egy amerikai szerzőpáros csinálja már második éve. Egy szicíliai fiú pedig egy főleg Észak-Afrikában nagyon elerjedt tipológiába, a karvánszerájba fogott bele. Amikor a falu újrateremtéséről beszélgetünk, ez is felmerül hogy léteznek-e olyan tipológiák, melyek kívülről érkeznek, de megtapadhatnak egy ilyen helyzetben.

- Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen jelentkeznek a táborokba. Vagy azért, mert érdekli őket a faépítészet vagy a faluról való gondolkodás vagy az oktatás - meséli Janota Orsolya, a tábor egyik projektvezetője, aki az oktatási munkák projektmenedzsere. - A Hello Wooddal a táborok és az év közben szervezett kiállítások, szimpóziumok, előadások mellett tervezőként mi is vállalunk projekttervezést, kivitelezést, illetve üzemeltetünk egy közösségi barkácsműhelyt Budapesten, ahol workshopokat tartunk, lényegében ebből tartjuk fenn a rendszert. A Projekt Village-ben való részvételhez a pályázóknak be kell adniuk egy anyagot, amiben leírják a koncepciójukat. Minden évben van egy fókuszunk, idén ez az udvaralkotás, közösségépítés volt. Aszerint válogatunk, hogy az adott projektötlet mennyire megvalósítható, mennyire illeszkedik a területhez és a többi, már elindult projekthez.

- A Project Village-ben egy technológiailag is előremutató, ökologikusan önfenntartó területet szeretnénk létrehozni, de kipróbálnánk több hagyományos módszert is, például hogy lehet-e földből építkezni, hogyan lehet komposztálni, különböző növénytársításokkal megfelelő mikroklíma-környezetet kialakítani - árulja el Pozsár Péter, rámutatva, a Hello Wood hosszú távon kívánja fenntartani az újraértelmezett falu, az élhető vidék Balaton-felvidéki prototípusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!