Sport

2017.07.24. 17:30

Egyéni rekordok

Az atlétikai világbajnokság előtt az egyik utolsó felkészülési lehetőség volt az 59. Balaton-bajnokság, ahol remek eredmények születtek.

Horváth Gábor

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) 59. alkalommal szervezte meg a Balaton-bajnokságot, és ötödször a Kis-Balaton-bajnokságot.

Utóbbi viadalon a tehetséges utánpótlás a példaképekkel együtt versenyezhetett kalapácsvetésben, gerelyhajításban, kislabdahajításban és különböző futószámokban.

Az egyik legkiválóbb eredményt az újonc, serdülő korosztályban a Pápai AC sportolója, a kalapácsvető Sztupák László érte el, aki 65,96 métert teljesített, és közel 30 métert vert a második helyezettre. Ugyancsak nagy fölénnyel nyert Kövér Fanni gerelyhajító, aki 43,88 méteres produkcióval győzött.

A felnőtteknél is több kimagasló, jó eredmény született. Férfi 800 méteren Kazi Tamás (DSC-SI) a szezon legjobb eredményével nyert (1:46.97) a VEDAC-os Kiss Gergő előtt, aki új egyéni csúcsot ért el 1:48.13 perccel.

Az első hírek szerint, az U23-as Európa-bajnokságon 5000 méteren hetedik helyezést elért Szögi István nem akarta végigfutni a távot, csak "nyúlként" segítette volna a társakat, ám végül nem állt ki, így a harmadik helyet szerezte meg (14:45.65).

Az erőpróbán a szervezők több egykori sportvezetőről, edzőről és atlétáról is megemlékeztek. A Patinszki András- emlékversenyen a férfi magasugrásban a VEDAC atlétája, Sántik Dávid nyert 1,80 méterrel.

A Tungli József-emlékversenyt, a férfi távolugrást pedig a Bp. Honvéd SE sportolója, Kőrösi István nyerte 3,91 méterrel.

Mozsdényi József nevét viselte a férfi diszkoszvetés viadala, ahol némi meglepetésre a vébére utazó Kővágó Zoltán kikapott a szezoncsúcsot dobó Szikszai Róberttől (62,75).

A Szabó Ernő-emlékverseny, a férfi kalapácsvetés remek vetélkedést hozott, ahol az U23-as Európa-bajnok, Halász Bence érdemelte ki az aranyérmet (73,19), második helyen az exveszprémi, de a szezon legjobb eredményét produkáló Pásztor Bence (72,47) végzett, harmadik pedig a szintén Veszprémből induló Hudi Ákos lett (70,68). A Pápai AC dobója, Nagy Gergely ebben az idényben még nem dobott ilyen nagyot, 63,05 méterrel ötödik lett.

Nőknél, 100 méteren Kéri Bettina harmadik helyen vágtatott be a célba, ideje 12.27 másodperc.

Testvére, Kéri Bianka 800 méteren óriási fölénnyel diadalmaskodott (2:04.16), a dobogó legalsó fokára pedig
Bányai Petra állhatott fel (2:13.78).

Ladányi Fruzsina is a szezon legjobbját érte el 5000 méteren, amivel az aranyérmet is kiérdemelte (18:13.75).

Női magasugrásban, a Bodó Gábor-emlékversenyen az Ikarus BSE képviselője, Rubecz Anita volt a legjobb (1.50). A dr. Sipőcz József- emlékviadalon, távolugrásban Szabó Laura (Keszthely) végzett az élen 5,22 méterrel.

Női diszkoszvetésben, a Strenner Judit-emlékversenyen a Békéscsabai AC színeiben Márton Anita utolérhetetlen volt (57,52).

A Szabó Ernő-emlékserleg, női kalapácsvetésben a szombathelyi Gyurátz Rékához került, aki 66,83 méteres eredménnyel szerzett arany-érmet.

A Balaton-bajnokságon a szervezők köszöntötték a 85 esztendős szenior futót, Pallai Gyulát, aki a mai napig sprintszámokban indul a veteránmegméretéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!