Kultúra

2017.07.24. 18:20

Megnyitják a Magtárat Balatonalmádiban

Kulturális műsorral ünnepélyesen is megnyitják a műemléki magtárépületet, amely tavasszal került vissza a város önkormányzatához.

Marton Attila

A 18. században épült egykori Magtár idén tavasszal került újra önkormányzati tulajdonba. Azóta a Balatonalmádi Városgondnokság szakemberei gondozzák az ingatlant és környezetét. Agg Z. Tamás, az intézmény vezetője elmondta, tavasszal a közüzemi szolgáltatói szerződések megújítása volt a legelső feladat. Így ismét van vezetékes ivóvíz, szennyvíz, gáz és villany az épületben. A városgondnokság munkatársai ápolják az épületet körülvevő zöldterületet, gondozzák a cserjéket és fákat. Az épület tetőszerkezeti fa állagmegóvása érdekében szükséges a kopogóbogár elleni védekezés elvégzése. A vállalkozót többfordulós beszerzési eljárás keretében választották ki. A munkát szeptember második felében végezhetik el.

Az épület ünnepélyes megnyitását pénteken nagyszabású programmal köszönti a település. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében 19 órától tánccsoportok adnak műsort. 20 órától Keszey János polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszöntik a vendégeket, majd Zséda lép fel. Teleki Gergő zongoraművész koncertje után utcabál és tűzijáték zárja a programot. A Magtár ad otthont jövő héten a kétévente megrendezett Balaton-tárlatnak is. Idén mintegy 75 alkotást állítanak ki az ország különböző pontjain alkotó művészek, mondta Varga Kende Lőrinc, a Pannónia művelődésszervezője.

A műemléki épületet tavasszal vásárolta vissza a település önkormányzata állami támogatással. A Belügyminisztérium maradványkeretének terhére a kormány egy határozatban 120 millió forintot különített el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!