Gazdaság

2017.07.24. 18:00

Magtárban már a búza is, befejeződött az aratása

SZÉKESFEHÉRVÁR A hét elejére megyeszerte befejeződött a kenyérgabona aratása. A tavalyinál gyengébb terméssel fizettek a búzatáblák, 5,3 - 5,4 tonna körül van a hektáronkénti megyei átlagtermés.

Dávid Erzsébet

- A szélsőséges időjárást, s főként a tartós csapadékhiányt megsínylették az őszi vetésű kalászosok, csekélyebb hozamot produkáltak, mint amire egy-egy adott fajta képes lett volna. Kisebbek a szemek a kalászokban, alacsonyabb a hektolitersúly, s bár pontos értékeket csak a hivatalos minősítések után lehet mondani, annyi biztos, hogy változó, de összességében elfogadható a búzák fehérje és sikértartalma. A minőséget befolyásolta az is, hogy a gazdák többsége a bőtermő fajták termesztését részesítette előnyben, a magas hozam és a kiemelkedő minőség pedig nemigen jár együtt - mondja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Fejér megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó a Hírlapnak adott tájékoztatása szerint a betakarítást követő járulékos munkákkal jó ütemben haladnak a megye gabonatermesztői, ami a gazdaságok erős gépkapacitásának és az aratáshoz kedvező időjárásnak köszönhető.

A kisebb esőszüneteket leszámítva, folyamatosan tudtak dolgozni a kombájnok a kenyérgabona betakarításán
Fotó: Borbély Béla

Arra, hogy a megyében mennyire változatosan alakultak az aratási eredmények, jó példa az Aranybulla Zrt. A székesfehérvári gazdaság dombon fekvő búza tábláiról, - ahonnan "pillanatok alatt" elfolyt a lehullott kevés csapadék, - hektáronként 2,6 tonna búzát takarítottak be, míg a kedvező domborzati viszonyok között levő területek 6 tonnás, vagy afölötti termésmennyiséggel fizettek. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető hektáronként 6,2 tonnás gazdasági átlagtermésre számít.

A minőségről csak a hivatalos minősítés lefolytatása után tud nyilatkozni, de a hektolitersúlyt folyamatosan mérték, s az a csapadékhiány miatt a szokásosnál alacsonyabb értékeket mutatott.

Az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont tudományos szakemberének tapasztalata szerint a szélsőséges időjárást és az aszályt a korai fajták tűrték jobban. Vida Gyula lapunknak adott tájékoztatása szerint különösen egy bizonyos fajta bizonyult ebben erősnek, egy mezőfalvai gazdaságban hektáronként 9,1 tonnás átlagtermést produkált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!