Kultúra

2017.07.24. 18:35

Határon túli kulturális kapcsok - A Csokonai Irodalmi és Művészeti Társaság szakmai útja és vesztesége

LENDVA/HÉVÍZ - A hévízi székhelyű Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság tagjai, a hagyományaikhoz híven ezen a nyáron is felkerestek határon túli magyar irodalmi és kulturális emlékhelyeket. A nemrég lezajlott alkalomról Szemes Péter, a Társaság elnökségi tagja küldött beszámolót.

Zalai Hírlap

A korábbi évek hagyományához illeszkedve, idén is a magyar kultúrtörténet fontos helyszíneire látogatott a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság elnöksége. A hévízi otthonú, de működésével Párizstól Marosvásárhelyig hidat teremtő szervezet vezetősége - a támogató zalai város jó hírét is víve - ezúttal elsősorban a trianoni békével történeti megyénktől elszakított területeket keresett fel.

Tar Ferenc elnök, Zalán Tibor alelnök, Pugner Ilona titkár, valamint Bokányi Péter, Hizsnyai Zoltán, Tari István és Szemes Péter elnökségi tagok a háromnapos, gazdag program nyitányaként Lendvára utaztak, ahol többek közt Király Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész és Bence Lajos költő otthonában fogadta őket, s megtekintették a vár állandó és időszaki kiállításait, így a Dalí-kollekciót is.

Varasdon, a Zrínyi-emlékhelyek nyomában. A képen Hizsnyai Zoltán, Szemes Péter, Tari István, Bokányi Péter és Tar Ferenc elnök

Rövid maribori kitérőt követően, a Zrínyiek nyomában, Csáktornyán és Varasdon folytatódott a kirándulás, melyet Nagykanizsán, a Halis István Könyvárban bemutatkozó irodalmi délután zárt. Utóbbi rendezvényen - melynek házigazdája Kardos Ferenc volt - a résztvevők megemlékeztek Szoliva Jánosról, a Társaság Csokonai-díjával kitüntetett költőről és elhangzott: minden érdeklődőt szeretettel várnak az októberi hévízi tanulmányi napokra, melynek fő témája a SZÍV lesz."

A Csokonai Társaságot is mélyen érinti az a hír, amely Kántor Lajos erdélyi irodalomtörténész haláláról tudósította a magyar közvéleményt. Tar Ferenc elnök szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében így számol be erről: "Szomorú szívvel olvastam a hírt, hogy Kántor Lajos barátunk, a hévízi Csokonai Társaság elnökségi tagja eltávozott közülünk.

Kántor Lajos (1937-2017) Széchenyi-díjas irodalomtörténész, filológus, kritikus, szerkesztő Társaságunk alapítói közé tartozott, 1990-ben kapott Csokonai-díjat. Rendszeresen részt vett hévízi rendezvényeinken. Távozása súlyos veszteség mindannyiunk számára. Az októberi tanácskozáson megemlékezünk róla."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!