Sportvilág

2017.07.24. 20:35

Egy álommal kevesebb - Kikapott a magyar női vízilabda-válogatott Kanada ellen

Hétfőn este a magyar női vízilabda-válogatott a világbajnoki negyeddöntőben Kanada ellen játszott, s leginkább a csapnivaló helyzetkihasználás miatt vereséget szenvedtünk.

Gallai Péter

Három nap pihenőt is kiharcolt magának a csoportelsőséggel Bíró Attila együttese, így az edzések mellett jutott idő a családra, na meg a kikapcsolódásra is. Ennek részeként szombaton agyaggalamb-lövészetre ment a csapat, amely nagyon jó hangulatban telt. Persze a zrikálások sem maradtak el, a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics játékosától, Gurisatti Grétától már csak paralimpikon sportlövő édesapja miatt várták el a pontos célzásokat. Nos, ha nem olyan százalékkal, mint a medencében, de Gréta és a többiek is eredményesek voltak, a kiváló lövőstatisztikát reméltük, hétfőre tartogatták. A negyeddöntőben az a Kanada volt az ellenfél, akire már a vb előtt felhívta a figyelmet Mihók Attila, a DUE-Maarsk vezetőedzője.

- Kanada az Olympiakoszból igazolt görög edzővel, Haris Pavlidissel nagyon szervezett és veszélyes vízilabdát játszik, ezt megéreztük a bőrünkön, amikor játszottunk a görög klubcsapattal. Több napot igényelt a feltérképezése taktikájuknak, mire megértettük, miért annyira jók. Ez a tréner Kanadával nagy meglepetést okozhat, a világligában döntőt játszottak, felhívták magukra a figyelmet - így szólt az intelem.

- A kanadai centerek nem jobbak a mieinknél, a kapusuk sem jobb, a két balkezes semlegesítése lesz a mérkőzés kulcsa - hangsúlyozta Bíró Attila a waterpolo.hu-nak a meccs előtt. - Ha ezt nem tudjuk megoldani, illetve nem tudjuk feltörni a védekezésüket, akkor semmi keresnivalónk a négy között - tette hozzá.

Egyébként délutánra Budapesten is elromlott az idő, így az orosz - olasz és az amerikai - ausztrál negyeddöntőket is esőben rendezték meg, ezekből Oroszország és az Egyesült Államok jutott a négy közé. A mi találkozónkra a fekete felhők el, a szurkolók meg bevonultak, s megint megtöltötték a lelátót, ahol többek között jelen volt Áder János köztársasági elnök is.

Magyarország - Kanada 4-6 (0-1, 4-3, 0-1, 0-1)

Magyarország: Gangl - Antal, Keszthelyi, Szücs, Bujka, Csabai, Szilágyi 1. Csere: Kasó O. (kapus), Gurisatti, Takács 1, Illés 1, Tóth, Czigány 1.

Gól emberelőnyből: 7/1, illetve 7/4

Szilágyi Dorottya egy gólt szerzett

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem sikerült túl jól az első negyed, egyrészt szétlőttük a kanadai kapufát, másrészt sem szimpla, de még kettős előnyből sem sikerült bevenni Gaudreault hálóját. Ezzel szemben Eggens mattolni tudta Ganglt. Éppen ezért nagyon jól jött a második negyed elején a dunaújvárosi Szilágyi előnyből szerzett gólja, majd ő ért bele szerencsétlenül Eggens lövésébe, ami így a kapunkban kötött ki (1-2). Czigány egalizált, de Eggenssel nem tudtunk mit kezdeni (2-3). Emberelőnyben Szilágyi ismét kapufát döngetett, már nem is számoltuk, hányadszor nem volt szerencsénk, s miután Bujka ziccere is kimaradt, Bíró Attila erősen ráncolta a homlokát. A védekezésünk ugyan rendben volt, így nem nőtt tovább a kanadaiak előnye, de sorra maradtak ki a lehetőségek, végül Illés az utolsó percben egyenlített. Ám itt még nem volt vége, Eggens egyedül tartotta az ellenfelet (3-4), de a legjobbkor érkezett Takács.

A fordulás után aki még nem tudta, egy életre megjegyezte az ötös sapkában játszó kanadai nevét, persze, hogy Eggens lőtt gólt. Nekünk pedig továbbra sem ültek a támadásaink, nem egy lövésünk a blokkon halt el, vagy a kanadai hálóőr védett, de ziccerben nem egyszer kaput sem találtunk. Azt nem bántuk, hogy a kanadaiak is inkább csak tüzeltek, de nem találtak. Két perccel a negyed vége előtt Bíró Attila időt kért, bíztunk benne, ez jót tesz a lányoknak. Nem így lett, újabb előnyt hagytunk kihasználatlanul, mindenki azt kérdezte, hol van a hollandok ellen mutatott magabiztos játék?

Amennyiben ilyen rossz százalékkal lövünk, mint eddig, nagyon nehéz utolsó felvonás elé nézünk, állapította meg a médiatribün. De egyszerűen nem ment, mellé, vagy a kapusba lőttük a legnagyobb helyzetet is, vagy a kapufára. Kanada nem mutatott semmit, mégis mi zavarodtunk meg és naggyá tettük az ellenfél kapusát, aki közel hetven százalékos hatékonysággal hárított. Majd kaptunk egy kettős emberhátrányt, amivel persze, hogy élt rivális (4-6). Két perccel a vége előtt már a csoda kellett volna a döntetlenhez is, de elmaradt. 34 lövésből szereztünk négy gólt... - Ezzel a lövőszázalékkal nem lehet ilyen meccset megnyerni, a helyzeteink megvoltak, még így is benne volt, hogy megfordítjuk az állást - vont tömör mérleget Bíró Attila a meccs után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!