Gazdaság

2017.07.25. 09:52

Évi 50 milliárd forint kártól menthet meg a jégkármérséklő rendszer

Várhatóan évi 50 milliárd forintnyi értéket ment majd meg a jövő év májusban munkába álló, az ország teljes területét védő jégkár mérséklő rendszer. Működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz.

Dávid Erzsébet

A beruházás 1,8 milliárd forintból valósul meg, amit a Vidékfejlesztési Programból finanszíroznak. A várhatóan 1, 5 milliárd forintos éves működtetési költséget pedig a Kárenyhítési Alapból biztosítják, s így a gazdák számára nem jelent pótlólagos kiadást.

-Jelenleg az ország területének mintegy harmadát védi jégkár mérséklő rendszer, amit Tolna, Baranya és Somogy megyében működtet a Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA). Kedvező hatását Fejér megye déli területei is „érzik”, de a megye többi része védtelen a jégveréssel szemben, amiből az idén is kijutott egyebek között Mór környékének. Országosan a mezőgazdasági károk mintegy ötödéért „felelős” a jég, tavaly például a bejelentések alapján, mintegy ötvenezer hektáron okozott kisebb, nagyobb károkat. A NEFELA számítása szerint a rendszer működtetésére fordított minden forint csak az agráriumban 33 forintnyi értéket ment meg, s védi az épületeket, a gépkocsikat azaz számottevően mérsékli a mezőgazdasággal nem összefüggő károkat is. A számítások szerinti 50 milliárd forint megmentett érték egyébként tízszerese a kamara országos, évi tagdíjbevételének – magyarázza a NAK megyei elnöke.  A rendszer működéséről Kiss Norbert Ivó elmondta: a védekezésnél a déli megyékben, valamint több országban már bevált módszert alkalmaznak.

Almafa - jégverés után. Jövőre remélhetőleg már nem készülhet hasonló fénykép
Fotó: olvasó

Lényege, hogy a talaj felszínén működtetett generátorokkal, nagy koncentrációban ezüstjodid molekulákat juttatnak a zivatarfelhőkbe. Az ezüstjodid molekulák mesterséges jég magvakat képeznek, s így a spontán kialakuló, kisebb darabszámú, ám nagyobb jégszemcsék helyett több, jóval kisebb méretű jégdarabka keletkezik.

Kiss Norbert Ivó
Fotó: Borbély Béla

A kisebb szemcsék lassabban esnek lefelé, hosszabb ideig vannak a pozitív hőmérsékleti tartományban, s jó eséllyel elolvadnak még a földet érés előtt. De ha netán el is érik a földet, lényegesen kisebb méretük miatt nem okoznak kárt. A rendszer beindításához a jégeső érkezése előtt 2-3 órával a meteorológiai szolgálat ad riasztást.

A jégkár mérséklő rendszer beindulása után nem tudunk majd hasonló kártételt megörökítő fotót közzétenni Fotó: Olvasó

A tervek szerint Fejér megyében 30 talajgenerátort helyeznek el.  Már toborozzák azokat a kezelésükre vállalkozókat, akik a generátor telepítési helyszínének közelében élnek, s a „jégeső-szezon” idején, azaz májustól szeptember végéig, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!