Hírek

2017.07.26. 18:14

Magyarok kenyere: búzaadomány, hittel - Búzagyűjtő nap Enyingen

Enying – Magyarok kenyere; három megyei gyűjtőpont; búzagyűjtő nap Enyingen. „Le van a búza aratva, / Keresztbe van már rakva...” – énekelte a Rozmaring Nyugdíjasklub kórusa tegnap a megyei búzagyűjtő napon.

V. Varga József

A Magyarok kenyere program jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medence magyarlakta részein élő segítőkész adományozóktól nemzeti összefogással gyűjti a búzát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az így felajánlott, majd összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét kenyér formájában osztják szét határokon innen és határokon túl a magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

– A megyei búzagyűjtő pontokon jelenleg is zajlik a búza gyűjtése – mondta el lapunknak Kiss Norbert Ivó, az agrárgazdasági kamara Fejér megyei szervezetének elnöke. – A búzaadományokat augusztus első hetéig folyamatosan várjuk, várják a három Fejér megyei gyűjtőponton: Alcsútdobozon, a göböljárási malomnál; Enyingen, a Mikó tanyán; valamint Szabadbattyánban Csókási Lajos Árpád utcai portáján.

Kell még egy szó! – búza a zsákokban, kislángi táncosok ünneplőben, zászlóval
Fotó: V. Varga József

A búzagyűjtő napon nemcsak a közös sikert ünnepelte meg az agrárgazdasági kamara, hanem egyben háláját és köszönetét is kifejezte a megye példát mutató adományozóinak és felajánlóinak.

„Én ültettem, Apolló öntözte, de a növekedést Isten adta." (Pál apostol első levele a korintusiakhoz)

A megyei búzagyűjtő napon Szücs Sándor református lelkipásztor a fenti gondolatokkal adott hálát az Úrnak a termésért. A búzára és a vele foglalatoskodó gazdára Dózsa István katolikus esperes mondott áldást.

Mikó Ferenc, enyingi gazda Regenyei Katalin önkormányzati képviselőnek mutatta a búzával teli zsákokat 
Fotó: V. Varga József

Mikó Ferenc enyingi gazda Regenyei Katalin önkormányzati képviselőnek mutatta a búzával teli zsákokat. A megyei búzagyűjtő napra a Mikó tanyáról érkezett a szállítmány a Szentgyörgyi Dezső térre, a Vas Gereben Művelődési Házhoz.

A Magyarok kenyere feliratú zsákok a szónoki emelvény mellett sorakoztak egymásra pakolva.

– A jövő héten lesz érdemes fotózni az összegyűjtött búzahalmokat a terciámon – lépett a krónikáshoz Mikó Ferenc.

A településhez kötődő Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az adományozóknak mondott köszönetet 
Fotó: V. Varga József

Viplak Tibor polgármester köszöntőjében Enyinget, mint a Mezőföld kapuját említette.

A szántó-vetők tudják, érzik, hogy a Teremtőtől kapott ajándék nemcsak az övéké, hanem azt meg kell osztani a rászorulókkal. Erről beszélt a két szónok, Varga Gábor, a déli térség országgyűlési képviselője és Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.

A jelképes összeöntés körül Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke bábáskodott. Az ünnepélyes ceremónia részese volt Törő Gábor, a Fejér megyei 2. választókerület országgyűlési képviselője, Varga Gábor országgyűlési képviselő, Simon László kormánymegbízott és Viplak Tibor polgármester.

A kislángi Happy Girls bájos táncosai magyar ruhában ropták a Honfoglalás című film dalára (Kell még egy szó!), kezükben nemzeti színű zászló lobogott. Az enyingi Rozmaring Nyugdíjasklub kórusa népdalokat énekelt a búzáról, az életről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!