Belföld

2017.07.27. 06:33

Felvételi: több az új hallgató - Nem vettek fel? Ne ess pánikba!

Ugyan az idén kevesebben - mintegy 105 ezren - jelentkeztek a felsőoktatásba mint tavaly, ám több új hallgatót vettek fel az intézmények; a pontos szám még nem ismert - mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke csütörtökön, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Gulyás Tibor hozzátette: az elmúlt években 105 és 111 ezer között mozgott a jelentkező fiatalok száma. A legnépszerűbb szakok a gazdálkodás menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnök-informatikus és a programozó-informatikus voltak.

Mint elmondta: a ponthatárokat egyes esetekben az állam határozza meg. Ilyen a jogászképzés, aminél 460 pont volt a ponthatár; ettől néhány ponttal eltérhettek az intézmények.

Más esetekben az befolyásolta a ponthatárokat, hogy mely intézménybe hányan jelentkeztek egy adott szakra és mennyi volt a rendelkezésre álló hely - sorolta.

A felvételről, vagy annak elutasításáról szóló SMS-eket szerda este már a legtöbb jelentkező megkapta, de a csütörtökön mindenkihez megérkezik az értesítés.

A hivatalos határozatokat pedig augusztus 5-ig küldik ki - mondta.

Arról is szólt, hogy ezt követően mindenkinek, akit nem vettek fel lehetősége lesz fellebbeznie a döntés ellen, illetve pótfelvételi eljárásban is jelentkezhet valamelyik egyetemre, vagy főiskolára.

Jelenleg 280 ezer hallgató tanul a magyar felsőoktatásban - tájékoztatott Gulyás Tibor.

Segítség! Nem vettek fel!

Nem kell pánikba esni. A pótfelvételi eljárás során még mindig bekerülhetsz a felsőoktatásba, plusz felvételi pontokat gyűjthetsz, és akár jövőre újrapróbálhatod a hőn áhított iskolába való bejutást.

1. Mikor és hogyan jelentkezhetsz a pótfelvételin?

A jelentkezést beadni az E-felvételin keresztül kell július vége – augusztus 7. között.

2. Hova jelentkezhetsz?

Azon képzőhelyekre, amelyeken hirdetnek meg pótfelvételis helyeket. Várható meghirdetés a Felvin: július végétől. Érdemes tudod, hogy a pótfelvételi hirdethetőek olyan szakok, amelyek korábban nem lettek meghirdetve vagy nem indultak el.

3. FONTOS!

EGY intézmény, EGY szak, EGY tagozatára lehet jelentkezni, így kifejezetten olyan szakot kell keresni, ami az érdeklődésnek és a felvételi követelményeknek egyaránt megfelelő. Lásd pl.: társadalomtudományi és bölcsészettudományi alapszakokra (A) legalább 280 pont és emelt szintű érettségi kell, míg az üzleti-közgazdász képzésekre nem kell emelt szintű érettségi.

4. Mit tegyél emelt szintű érettségi hiányában, vagy ha 280 pontnál kevesebbel rendelkezel?

Ha nincs 280 pontod, akkor úgynevezett felsőoktatási szakképzésre (F) kell beadni a jelentkezést, mert ezzel bejutsz a felsőoktatásba, s van két éved további (felvételi) pontok gyűjtésére.

Ha pedig 2005 előtti érettségivel rendelkezel, akkor az emelt szintű kiváltható úgynevezett „felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával", továbbá akinek van diplomája, annak az alapján számolják a pontokat.

5. Hol kérj segítséget?

A legfontosabb, hogy az általad választott szakhoz elegendő pontod legyen - ezt tájékoztató jelleggel ellenőrizheted a Felvi Pontszámító-kalkulátorán is. További információért keresd bátran a felvi.hu ügyfélszolgálatát telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!