Sport

2017.07.28. 18:02

ZTE FC: Készen állnak a hétfői nyitányra

ZALAEGERSZEG Zoran Spisljak bízik együttesében a rajt előtt, hiszen a ZTE FC labdarúgóinak vezetőedzője szerint a felkészülés során elvégezték azt a munkát, amit terveztek. A hétfői NB II-es nyitány előtt a szakember azt is megerősítette: ők is harcban akarnak lenni a feljutásért.

Kerkai Attila

Hétfőn, 18.30-kor a 2017-2018. évi NB II-es bajnokság 1. fordulójának zárómérkőzésén a ZTE FC az NB III-ból most felkerült WKW ETO FC Győr ellen, hazai pályán kezdi meg a pontvadászatot. A jó rajt mindenki számára fontos, s így van ezzel a ZTE FC is, amely a nyáron több tapasztalt futballistával erősített és a szakvezető is új Zoran Spisljak személyében. A nyitány előtt vele beszélgettünk.

- Kezdjük a végével, hiszen az utolsó felkészülési találkozójukat végül zárt kapuk mögött rendezték. Volt ennek valami különleges oka?

- Semmi rendkívüli nem volt ebben, a győriek többször is megnéztek bennünket a felkészülés során. Úgy alakult, hogy éppen az utolsó gyakorlómeccsünket játszottuk itthon, ám nem szerettem volna, ha látja az ellenfél is, hogy mire készülünk. Csupán ez volt az oka a zárt kapus mérkőzésnek - mondta el erről Zoran Spisljak.

Zoran Spisljak egyelőre csak a nyitányig tekint, hiszen ő is tudja, hogy mennyire fontos a sikeres rajt Fotó: Szekeres Péter

- A felkészülés pedig egy hosszabb periódust takar. Miként értékeli ezt?

- Ez volt az első felkészülésem a csapattal és nagyon sok új információt kellett megosztanom a játékosokkal. Ám nem csak velük, hanem a klubban dolgozókkal is, ám szerencsére mindenki elfogadta az új módszereket. Egy hathetes felkészülésen jutottunk túl, amiben 45 edzés szerepelt, plusz a mérkőzések. Azt látom, hogy mindenki megértette: ha valamit el akarunk érni, akkor átlag felett kell dolgozni. Nagyon sok munkát kell befektetni ahhoz, ha sikert akarunk elérni. Tisztában voltam vele, hogy az eleje nehéz lesz és sokat kell beszélni, kommunikálni. Ám éppen azért kellett ezt megtennünk, hogy a hibákat kiszűrjük, és a korábbi hiányosságokon, melyek előfordultak javítsunk. Ezekre valóban sok energiát fektettünk a munka során.

- Hogy érzi, kész a csapat?

- Készen áll a rajtra. Persze, tudjuk, hogy van még min csiszolni, ám amit el kellett érni erre az időszakra, azt elértük. Az sem titok, hogy kell még játékos a csapatba, főleg a támadósorba. Van még egy-két pozíció, amire meg kell találni a legjobb megoldást és a fiatalok beépítése is fontos feladat. Ami nem könnyű, hiszen tőlük még nem lehet elvárni, hogy folyamatosan egy szintet tudjanak hozni. Most azt mondom, hogy nyolcvan százalékban már látható, hogy kik lesznek a húzóemberek.

- Mire állhat össze az együttes úgy, ahogy ön szeretné?

- A hat hét rövid időszak ehhez, viszont sok mindent bele lehetett építeni. A legfontosabb, hogy a csapat játékán már most lehessen érezni és látni, hogy milyen a játékstílusa. A finom dolgok, ahogy múlnak a hetek, úgy jönnek majd hozzá, ám az alapokat letettük ehhez.

- Több meghatározó tudású labdarúgót igazoltak. Nagy Gábor is ilyen, aki viszont gyakorlatilag kiesett a felkészülésből. Mindez mennyire zavarta meg a csapatépítést?

- Valóban, ő olyan kaliberű játékos, akit komoly erősítésnek igazoltunk. Az, hogy az első edzésen kapott egy rúgást és ennek következtében kiesett, sajnos, ez benne van a futballban. Ám nem kell ennek a sérülésnek nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Nagy Gábor már edz, s pszichésen talán neki okozott nagyobb gondot a sérülése, hiszen bizonyítani akar. Dolgozunk vele, hogy minél előbb utolérje a többieket, s onnantól már csak rajta múlik, hogy kiharcolja a helyét az együttesben.

- A felkészülési találkozókon láttuk, hogy több játékrendszert is alkalmaztak ezeken a mérkőzéseken. Eldőlt, hogy melyik marad?

- Valamennyire alkalmazkodni kell a játékosokhoz és hozzájuk igazítani a rendszert. Próbáltuk megtalálni azt, hogy kinek, melyik a legjobb. Az adott mérkőzés és az ellenfél is számít, hogy miként igazodjunk hozzá, ezért kellett gyakorolni ezeket.

- A ZTE FC most feljutásra esélyes csapatként vág neki a bajnokságnak. Ön is így látja?

- A célokat kitűztük és olyan játékosokat hoztunk, akik magasabb szinten is tudnak futballozni. A keret összetétele ennek megfelelő, és így vágunk neki a bajnokságnak. Ami most látszik, hogy a mezőny egyik fele a feljutásért fog harcolni, a másik a bentmaradásért. Mi az előbbi csoportba tartozunk.

- A nyitányon a Győrt fogadják, amely bár újonc, de patinás klub. Sikerült feltérképezni?

- Teljes mértékben, s mondhatom, hogy tele van rutinos és minőségi játékosokkal. Ám senkitől sem ijedünk meg, hiszen vannak tényezők, amik viszont mellettünk állnak. A mi taktikánk az lesz, hogy megnyerjük a mérkőzést. Tiszteljük az ETO-t, de itthon meg kell verni, egyelőre most csak ez a feladat érdekel. Nehéz meccs lesz, és alig várjuk az első bajnoki mérkőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!