Gazdaság

2017.07.30. 08:51

A móri borvidéken is felütötte fejét a betegség

Ezekben a napokban is zajlik a gondozatlan szőlőültetvények – a hatóság által kezdeményezett – felszámolása a Dunántúlon.

B. Kiss László

A hatósági beavatkozás az egészséges termőterületek védelmét szolgálja – hangsúlyozta lapunknak eljuttatott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a NÉBIH.

A Dunántúl hét megyéjében összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület – döntően zártkertek és kiskertek – gondozására, másodsorban felszámolására szólította fel a hatóság az érintett gazdákat. Az intézkedés célja, hogy elejét vegyék a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó Grapevine flavescence dorée FD phytoplasma (a továbbiakban: FD fitoplazma) fertőzés terjedésének. Bár a tulajdonosok többsége eleget tett a rá vonatkozó hatósági előírásoknak, a továbbra is gondozatlanul hagyott 20 hektáron – közérdekű védekezés keretében – ki kell irtani a tőkéket.A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazmát szőlőn eddig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság. Fejér megyében 16,4 hektárt érint a tervezett felszámolás, és 412-en kaptak kötelezést az elhanyagolt szőlő művelésére. Ezen terület teljes egészében Mórhoz, illetve Csókakőhöz tartozik udtuk meg a NÉHIB-től. A úgynevezett fertőzésre körülhatárolt területekre szigorú növény-egészségügyi intézkedések vonatkoznak.

Móri szőlőültetvény, háttérben a Vértessel. A szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegségét az FD fitoplazma okozza, a kórokozót eddig hét megyében azonosították. Fotó: Hrubos Zsolt

Az FD fitoplazma önállóan és művelő eszközökkel nem terjed. Új területekre és ültetvényekbe fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet. Ültetvényen belül – jellemzően kisebb távolságra – a különféle kabócafajok terjesztik, azok szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe. Az FD fenyegető, járványszerű betegséggé válásáért az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Európába történő behurcolása felelős. A kórokozó elpusztítására nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédelmi technológia, csak a kabócák ellen van lehetőség a növényvédő szeres védekezésre, amely a fertőzésre körülhatárolt területeken kötelező. Az a földhasználó vagy tulajdonos, aki nem teljesíti a jogszabályban előírt védekezési kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, továbbá bírságot is kell fizetnie.

– A Móri Borvidéken már 2014 őszén azonosították az aranyszínű sárgaságot okozó  fitoplazmát és az Árkipuszta környéki ültetvényekben a növényvédelmi hatóság megkezdte a fertőzött tőkék kivágatását, illetve a növényegészségügyi zárlat alá helyezett területeken a fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni, évi kétszeri kötelező védekezést rendelt el. Három év múltán a zárlat alá helyezett ültetvények immár egészen Csókakőig terjednek és ugyanezek a kötelező védekezéseket ezeken a területeken is foganatosították A növényvédelmi hatóság folyamatosan szólítja fel művelésre a gondozatlan ültetvények tulajdonosait a művelésre, s ennek elmaradása esetén bírságot helyez kilátásba. Ennek hatására a műveletlen területek nagysága folyamatosan csökken: a felszólítás hatására a parlag szőlőket általában kivágják a tulajdonosok – – mondta el érdeklődésünkre Frey Szabolcs, a Móri Borvidék Hegyközsége hegybírája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!