Sport

2017.07.29. 11:05

Csabai Réka - Későn kezdte, korán lett sikeres futó

Csabai Réka a H. Szondi SE tömegsport szakosztályának a futója. Az elmúlt évben sikert sikerre halmozott. Pedig bár fiatal, de mégsem kezdő. És csak másfél éve fut...

Silye Sándor

Csabai Réka az egészséges életmód híve. A paleo táplálkozási mód terjesztője, ez jelenti a foglalkozását és a hobbiját. No, és a futás... Pedig Réka annak ellenére, hogy nem rendelkezik nagy futó múlttal, élettapasztalattal igen, hiszen 43 éves.- Másfél éve húztam először futócipőt a lábamra, és határoztam el, hogy komolyabban foglalkozom e sporttal. Előtte? Előtte csak ritkán, és azért futottam, hogy a feszültség kimenjen belőlem. Amúgy nem hiányzott ez a mozgásforma. Pedig az élet tele van feszültséggel, tehát akár reggeltől estig lehetne futni. Ösztönösen éreztem, tudtam, ha futok, jobban leszek. Másfél évvel ezelőtt egy kedves ismerősöm biztatására megmutattam, hogy mit tudok, ő mondta, jól csinálom, többször lemérte az időeredményemet, mert nem akart hinni a stoppernek. Jól ment és hamar sikeres lettem, de meggyőződésem, hogy az évek óta tartó figyelmes táplálkozás, az egészséges életmód, a szénhidrátok kihagyása jelentette ennek az alapját - mondta.Kíváncsi voltam rá: Réka esetében mit jelent a 100 méteres és a 10 kilométeres táv. Alighanem számára a 100 méter a nehezebb.

Csabai Réka a futás szerelmese

- Nekem az 5 és a 7 kilométer a tökéletes táv, ezeken kellemesen elfáradok, nem unalmasak. A 100 méteren pedig éppen csak elkezdek futni, és már vége is van. Az volt az első nagy élményem, hogy elmentem az első versenyemre, a CEP-re, és mindjárt aranyérmet szereztem. Nem is én jelentkeztem, hanem valaki átadta a nevezését, hogy ne vesszen el, így a sors lökött a futás felé. Ez az élmény aztán megadta az irányt, hogy merre kell haladnom.Mondom neki: pedig más abbahagyta volna, mindjárt a csúcson...- A sors megint közbeszólt, és abbahagyatta velem a futást. Szárnyaltam, repültem, nagyon jókat futottam, de eltörött a medencecsontom, fáradásos törésnek köszönhetően.

Annyira gyorsan fejlődtek az izmaim, hogy elroppantotta a vékony csontot az izom. Le kellett állnom, de januártól újra futok. Össze kellene számolnom az érmeimet, de ahol elindultam, majdnem mindenhol dobogóra állhattam. A kategóriámban sikeres voltam, de nem kell pirulnom az abszolút kategóriában elért helyezéseim miatt sem. Kíváncsi vagyok, hogy mit tudok kihozni magamból ennyi idősen, szeretnék jó példát mutatni, hogy 40 fölött, két gyerekkel, munka mellett is lehet egészségesen, sportosan élni.

Sőt, kell is, jó kideríteni, hogy mit tudunk és mennyit bírunk. A futás fontos, hiszen evolúciósan is mindig futottunk, azt a táplálkozási formát követem. A futás amúgy a kőkori „fitnesznek” is része volt...Ilyen eredményekkel Csabai Réka akár a korosztályos Európa- és világbajnokságokon is indulhatna - sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!