Sport

2017.07.28. 19:05

A futball népszerűsége töretlen

Függetlenül attól, hogy a magyar futball jelenleg finoman szólva is hullámvasúton van, a sportág népszerűsége töretlen hazánkban. Több millióra tehető az alvó szurkolók száma, akik egy-egy jó meccsért bármikor megmozdulnak.

Gyuricza Ferenc

Többek közt így nyilatkozott lapunknak Nyilasi Tibor hetvenszeres válogatott labdarúgó, aki mint az MLSZ elnökségi tagja, egy újonnan kiépített műfüves pályát adott át a minap Zalalövőn. Nyilasi szerint a magyar futball megítélése szélsőségek közt mozog, sem a tavalyi Eb-szereplés kapcsán kialakult túlzott elvárás, sem az Andorra elleni vereséget követő letargia nem reális.

Nyilasi Tibor hetvenszeres labdarúgó-válogatott, az MLSZ elnökségi tagja a minap Zalalövőn járt Fotó: A szerző

- Azt gondolom, hogy a valóság a kettő között van - fogalmazta meg a legendás futballista. - Az Európa-bajnokság kapcsán kialakult mérhetetlen öröm annak köszönhető, hogy hosszú évtizedeken keresztül keserűek voltunk a válogatott szereplése miatt, s csak irigykedtünk a szomszédainkra, hogy ők ott lehettek a világeseményeken, Európa-bajnokságokon. A magyar válogatott teljesítménye emiatt azokban is frenetikus örömet okozott, akik amúgy állandóan nem is követik figyelemmel a sporteseményeket. Egy ország népe érezte azt, hogy jó csapatunk van, amiatt alakult ki fiestahangulat szerte az országban. Erre a felfokozott érzelmi hevületre jött ez a nem várt botlás Andorra ellen, ami apátiává mélyítette a korábbi fiestahangulatot, valamint a nemzetközi ranglistán néhány hellyel lejjebb taszította a magyar futballt. A lehető legrosszabbkor jött ez a vereség, a szezon végén, ez volt a válogatott utolsó mérkőzése, természetes, erre emlékeznek a szurkolók. Szerintem jogos volt a felháborodásuk, de biztos vagyok abban, ha lesz egy-két újabb jó mérkőzésünk, például a portugálok ellen, akkor meg fognak a csapatnak bocsátani.

Nyilasi kérdésünkre azt is hozzátette: Bernd Storck szövetségi kapitány azért kapott az MLSZ elnökségétől további bizalmat, mert a válogatott korábbi eredményeit is figyelembe vették.

- Sportnyelven szólva most 1-1 az állás, hiszen az Európa-bajnokságra való kijutás és a válogatott franciaországi teljesítménye mellett sem mehettünk el szó nélkül - folytatta. - Ősszel aztán majd meglátjuk, hogy ebből 2-1 lesz vagy 1-2. A magyar futball sorsa a saját kezében van. Jelenleg a válogatottban egy generációváltás zajlik, ezért a fiatalok előtt ott a lehetőség, hogy egy nagyot robbantsanak, és egyre többen próbáljanak ebben az új csapatban helyet követelni maguknak. Aki motivált, és az elmúlt évek során végigjárta a ranglétrát, annak adott a lehetőség arra, hogy ennek a folyamatnak a betetőzéseként az A válogatottban játszhasson. Az viszont nem megy, hogy a fiatalok érdemtelenül kapják meg erre a lehetőséget, mint történt az Andorra ellen, hiszen az biztosan nem sül el jól, s előbb-utóbb fiaskó lesz a vége. A szurkolók azonban örök optimisták, minden szezontól azt várják, hátha történik valami jó. Így van ez klubcsapataink nemzetközi szereplése kapcsán is, bár többségük már elvérzett, de azért abban is reménykedünk, hogy a Videoton egy óriási bravúrral a világ egyik legerősebb bajnokságában játszó Bor-
deaux ellen is talpon marad.

Nyilasi a sportba ömlő, sokak által túlzottnak tartott állami támogatások kapcsán is kifejtette véleményét. Úgy fogalmazott: híve a sport támogatásának, mert elképesztő a közösségformáló ereje.

- Ezt nemcsak a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság idején tapasztaltuk meg, de a jelenleg zajló vizes vb is ezt mutatja - magyarázta. - Ha végignézünk a közönség sorain, azt látjuk, hogy az egészen pici gyerekektől kezdve a nyugdíjas korúakig minden korosztálynak rá van az arcára festve a magyar zászló, és úgy szurkol az épp versenyző sportolóinknak. De nemcsak a világeseményeknél látható ez a felfokozott hangulat, itt a zalalövői műfüves pálya, aminek a létesítése egy jelentős esemény a város életében, hiszen ha pontosak az információim, 25 év után gazdagodhatott új sportlétesítménnyel a település. Ez a műfüves pályaépítő program országosan beváltotta a reményeket, bárhova is megyünk, mindenhol azt látjuk, hogy állandóan tele vannak ezek a pályák. Tudomásul kell venni, hogy változik a világ, már nincsenek grundok, s a mai fiataloknak nem elegendő az, ha találnak valahol egy szabad zöldfelületet. Ezeknek a gyerekeknek már az az igénye, hogy műfüves pályákon játszhassanak, s ha ez így alakult, akkor nekünk kötelességünk megadni a lehetőséget a számukra. Ez a pálya olyan motiváló tényező, ami mozgásra invitálja a gyerekeket, illetve közösséget is épít.

Nyilasi Tibor azt is hozzátette: bár a műfüves pályát az általános iskola udvarán alakították ki, ám azt nemcsak a diákok, illetve az utánpótláskorú ifjú labdarúgók használhatják, hiszen a szövetség feltételrendszerében nyitott pályaként szerepel, így megfelelő körülmények között bárki igénybe veheti azt. Ha így nézzük, akkor a támogatásra fordított pénzt az egész város élvezheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!