Belföld

2017.07.31. 15:25

Egészségesebben étkezhetnek az iskolában a gyermekek!

Az egészséges táplálkozás népszerűsítése és minél szélesebb elterjedése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramot indítanak, amelyet már az ősszel induló tanév első napjától kezdve minden uniós tagállamban bevezethetnek.

Az uniós bizottság hétfőn arról tájékoztatott, hogy az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében elterjesztését célzó program keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztás lesz, valamint külön oktatási programokat tartanak, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszertermelés folyamatát  - írja az MTI.

Egyes feldolgozott termékek - például levesek, kompótok, gyümölcslevek, joghurtok és sajtok - osztására is sor kerülhet, amennyiben ezt a nemzeti egészségügyi hatóságok jónak látják. A termékek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, sót és zsírt, kivéve, ha a nemzeti egészségügyi hatóságok engedélyezik ezek korlátozott mértékű hozzáadását.

A termékeket egészségügyi és környezeti meggondolások, az idény, a változatosság és a hozzáférhetőség alapján kell kiválasztani, előnyben részesítve az uniós termékeket. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális beszerzést, előnyt biztosíthatnak a biotermékeknek, a rövid ellátási láncoknak, a környezeti előnyöknek, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereinek.

Fotó: Shutterstock

A 2017-2018-as tanévre megállapított 250 millió eurós (egy euró mintegy 305 forint) uniós finanszírozásból nagyjából 150 millió euró jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió euró a tejre - közölte a bizottság.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos elmondta, az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot, valamint az iskolatej-programot - egy egységes jogi keret fogja össze. Az új szabályok célja a hatékonyság fokozása, a támogatás célzottabbá tétele és az oktatási dimenzió megerősítése.

A minden tagországra kiterjedő program az európai iskolások millióit juttatja egészséges táplálékhoz, és több ezer mezőgazdasági gazdálkodónak nyújt támogatást - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!