szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A University of Washington kutatócsoportja olyan szoftvert fejlesztett ki, amelynek révén könnyebben tudják használni a számítógépeket a motorikus problémákkal élők: egy teszt után ugyanis a számítógép az eredményektől függően megváltoztatja a Windows felületét, hogy könnyebben lehessen használni.


Míg a felhasználóknak viszonylag rövid idő alatt kellett hozzászokniuk a számítógépek felületéhez, a washingtoni egyetem kutatói ezzel teljesen ellentétes megközelítést alkalmaztak: a mozgásszervi hátránnyal élőket egy szoftver vizsgálja meg, és mindenki számára egyedileg alakítja át a Windows felületét úgy, hogy könnyebb legyen a navigáció és a munkavégzés.

A motorikus problémákkal élők számára nem készült annyi segédprogram, mint a látássérülteknek. A piacon lévő néhány rendszer azon az elven alapul, hogy a standard felhasználói felület a legjobb, a hátránnyal élőknek pedig különleges felszereléseket és rendszereket kell vásárolniuk ahhoz, hogy megközelíthessék az átlagos felhasználói élményt. Míg egyes programok képesek minimális szinten módosítani a számítógépes felületeket, alapjaiban nem tudják megváltoztatni a felhasználók és a programok közti kapcsolatot.

Az Advancement of Artificial Intelligence mesterségesintelligencia-konferencián mutatták be az amerikai fejlesztők Supple++ névre keresztelt rendszerüket, amely mozgásszervi tesztet végeztet felhasználóival (egy egérmozgatásokból és -kattintásokból összeállított feladatsorról van szó), majd ennek alapján a program olyan felhasználói felületet állít össze, amely optimális, a legpontosabban kezelhető és a leghatékonyabb számítógépes élményt adja. Ha például a felhasználó nehezen tudja áthúzni az egérkurzort a képernyő két távoli pontja között, a Supple++ összehúzza a felületet és csökkenti a gombok közti távolságot.

A rendszert eddig két kontrollcsoporttal tesztelték. A tizenegy motorikus hátránnyal élő önkéntes esetében 26,4 százalékos sebességnövekedést értek el, s 73 százalékkal csökkent a hibák mennyisége - mindemellett az "egészséges" kontrollcsoport tagjai is könnyebben és gyorsabban tudtak munkát végezni.