Lóerő

2017.08.02. 14:00

Az autós közlekedés jövője

A közlekedési szakemberek véleménye is egyre jobban megoszlik arról, hogy merre tartson a szárazföldi közlekedés. Jelenleg a személyre szabott, automatizált megoldások tűnnek befutónak a sok lehetséges közül.

Horváth Dominik

Elon Musk dél-afrikai üzletember - akinek igazán szívügye bolygónk sorsa - meglátása szerint a városok szárazföldi közlekedését el kell tüntetni a föld alá az élhetőbb környezet biztosítása érdekében. Szerinte így csendesebb és tisztább lenne a városi lét.

Bár az ötlet racionális érvekkel bír, sokan mégis ellenzik. Az ellenérvek szerint az autós közlekedés ésszerűsítése egyáltalán nem jó irány, és a metropoliszok közlekedését a tömegközlekedésnek kell megoldania.

A jelenlegi fejlesztések nem mutatnak koherens képet, inkább útkereső próbálkozásoknak tekinthetők. Az elektromos autók energiaszükségletét az akkumulátorok kapacitásának növelésével, vagy az elektromos töltőállomások infrastruktúrájának javításával lehet kielégíteni.

Lehet, hogy a nagy közlekedési verseny nyertese végül a bicikli lesz
Fotó: Horváth Dominik

Az akkumulátorok hosszú távú sikerességét korlátozza, hogy a jelenlegi technológia lítium alapú, a készletek a fosszilis forrásokhoz hasonlóan belátható időn belül megcsappannak.

Már olyan elképesztő megoldások is vannak, mint az áramforrásként funkcionáló aszfalt. Az autók a haladás során az útból veszik fel az áramot, így egyáltalán nincs szükség leállni a töltéshez. Egy beruházás a trolibuszokhoz hasonló kötöttpályás kamionokat fog hálózatban működteni. Innen már csak egy rövidke lépés a rendszer automatizálása.

Annyi bizonyos, hogy az utóbbi években az autóipar rengeteget költött az elektromos átállásra, így részükről a lobbi természetesnek vehető. Elon Musk is érdekelt ebben, ugyanakkor a megújuló energia felhasználásában is.

A jelen nagyon képlékeny. Azt, hogy elektromos autók áradata, mobilalkalmazásokkal irányítható, sofőr nélküli járművek vagy napenergiával működő villamosok fognak győztesként kikerülni a fenntarthatónak kikiáltott közlekedési forradalomból még nem lehet tudni. Nem kizárt - bár valószínűtlen -, hogy egyik sem és az emberek legkézenfekvőbb megoldásként egyszerűen a gyaloglást és bicajozást választják mind helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!