Sport

2017.08.03. 09:42

A címvédő, az olasz és a "hiéna" győzött

Balatonalmádi - A címvédő, az olasz és a géppuskakezű "snell-hiéna" sikerét hozta a XXII. Pannónia-Kupa Nemzetközi Sakkverseny.

Horváth Gábor

A hagyományos viadalon idén is szép számú, nívós mezőny gyűlt össze, nyolc ország 132 versenyzője ült asztalhoz a Pannónia Kulturális Központban. A magyarok mellett cseh, német, olasz, osztrák, örmény, svájci, és szlovák sakkozók is érkeztek a versenyre.

A résztvevők A és B csoportban küzdöttek, illetve villámversenyen (snell) is megmérethették magukat.

- Az első helyen kiemelt Aczél Gergely az elmúlt két évhez hasonlóan idén is rajt cél győzelmet aratott, és megérdemelten lett első. Gergely még csak nemzetközi mester, de már évek óta nagymester szinten sakkozik. Őt három Fide mester követte, ketten csak fél ponttal lemaradva. A mezőny kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a 4-11. helyen nyolcas holtverseny alakult ki – tudtuk meg Fáncsy Imre főszervezőtől, aki elmondta: a legjobb Veszprém megyei játékosnak járó kupát Egresi Máté vehette át, aki megnyerte a 30 ezer forintos ifjúsági különdíjat is. A legjobb női játékos Kovács Judit lett öt ponttal. Remekül szerepelt a fő csoportban a mindössze 10 éves ajkai Gaál Zsóka, aki 104 élő pontot szerzett és ezzel már nagyon közel van ahhoz, hogy 2000 pont fölé jusson. A Tapolca VSE Európa-bajnok, vb-ezüstérmes játékosa az augusztus végi korosztályos világbajnokságra készül.

Nyolc ország 132 versenyzője sakkozott a Pannónia-kupán Balatonalmádiban
Fotó: Fáncsy Imre

- A B csoportot egy olasz játékos nyerte. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a helyi lakosú Kárász Nimród, aki 103 elő pontot gyűjtött. Szintén szenzációsan szerepelt a kilenc éves veszprémi Kolimár Kristóf, aki 151 elő ponttal gyarapította az eddigi pontszámát.

A programból természetesen nem maradhatott ki az öt-öt perces villámverseny, amelyen olyanok is indultak, akik a főviadalon nem.

- A gyors partik kedvelői között négy nemzetközi mester mellett nyolc FIDE-mester is asztalhoz ült, ők nagymértékben emelték a színvonalat. A papírformának megfelelően a géppuska kezű Vertetics Attila győzött, aki snell hiénának számít és nagyon könnyen megvédte tavalyi bajnoki címét. Ez a hiénaság azt jelenti, hogy az interneten állandóan egy-egy (esetleg három-három) perces partikkal edz, így hozzászoktatja magát a nagyon gyors gondolkodáshoz, és főként az ilyen villámversenyekre megy el – magyarázta Fáncsy Imre.

A Pannónia-kupa eredményei, A csoport (70 induló): 1. Aczél Gergely 6,0 pont, 2. Nagy Bence 5,5 pont, 3. Zentai Péter 5,5 pont, 4. Egresi Máté 5,0 pont, 5. Sárdy Péter 5,0 pont, 6. Forgács Attila 5,0 pont.

B csoport (62 induló): 1. Michele Blonna 6,0 pont, 2. Virganc Roland 6,0 pont, 3. Tóth Máté József 5,0 pont, 4. Monduk Ferenc 5,0 pont, 5. Rabovszy György 5,0 pont, 6. Geröly József 5,0 pont.

Villámverseny (43 induló): 1. Vertetics Attila 8,0 pont, 2. Könnyű János 7,0 pont, 3. Karácsonyi Gellért 7,0 pont, 4. Egresi Máté 6,5 pont, 5. Aczél Gergely 6,5 pont, 6. Bódi Tibor 6,5 pont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!