Gazdaság

2017.08.03. 15:59

Hiába az ész, ha drága a hitel - Székesfehérváron is igényelhető az uniós hitel

A megyeszékhelyen, az egyik bankfiókban is lehet mostantól uniós hiteleket igényelnie a vállalkozóknak és a lakosságnak egyaránt.

B. Kiss László

Kiemelt szerep jut a 2014-2020-as programozási időszak uniós forrásainak elosztásában a Magyar Fejlesztési Banknak. Az MFB ezen pénzek leosztásához országos hálózatot hozott létre több más bank bevonásával. Így az OTP például a megyében összesen hét fiókjában közvetíti az MFB által kínált ezen hiteleket. Az egyik ilyen fiók Székesfehérváron található. Itt tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót, melyen – Németh Józsefen, az OTP regionális ügyvezető igazgatóján és Tárnok Lászlón, az MFB munkatársán kívül –  Égi Tamás alpolgármester, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is jelen volt.

A sajtótájékoztatón készült képen (jobbról balra) Kiss Norbert Ivó, Radetzky Jenő, Égi Tamás, Tárnok László és Németh József látható Fotó: Molnár Artúr

–  Annak, hogy a magyar vállalkozások versenyképesek legyenek, nem egyetlen, de elengedhetetlen feltétele, hogy a finanszírozásuk legalább megközelítőleg hasonló kondíciók mellett történjen, mint a külföldi konkurenseké. Hiába vagyunk bármilyen okosak, és bármennyire tudunk is dolgozni, ha túl  drága a fejlesztéshez a hitel – hangsúlyozta Égi Tamás.

Radetzky Jenő arról beszélt, hogy rövid idő alatt is mennyire megváltoztak a prioritások. Míg korábban minden a foglalkozásbővítésről, az új munkahelyek teremtéséről szólt, addig mára eljutottunk oda, hogy a meglevő munkahelyekre sincs elég ember. Ezért – jegyezte meg az FMKIK elnöke – gyökeresen át kellene alakítani a támogatások rendszerét: az innovációt, a versenyképesség javítását, a élő munka kiváltását kellene támogatni. A „munkahelymegtakarítás" ösztönzése révén aztán munkaerő szabadulhatna föl – fogalmazott. Kiss Norbert Ivó pedig – többek között – azon reményének adott hangot, hogy a gazdáknak is lesz lehetősége az önerő ügyében, az önerő miatt hitelintézetekhez fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!