Hírek

2017.08.03. 18:10

Két év múlva kész a répcelaki kertészlak

RÉPCELAK - Két év múlva teljesen felújítják a Radó-kertészlakot. A munkálatokra a város most 18,7 millió forintot nyert egy pályázaton.

Budai Dávid

Bejártuk a hosszú évek óta elhagyatott Radó-kertészlakot, és Szabó József polgármester segítségével megpróbáltuk elképzelni, milyen lesz két év múlva a város főtere, amikor a nagyközönség előtt is szélesre tárják a legendás műemlék kapuját.

A képviselő-testület már régen szerette volna megvásárolni Répcelak egyetlen műemlékét, a Radó-kastély maradványát - az úgynevezett Radó-kertészlakot -, mivel akkor még úgy tervezték, hogy itt alakítják ki a helytörténeti múzeumot. Csaknem másfél évtizede értékbecslést is készíttettek. A 3600 négyzetméteres telek és a 180 négyzetméteres, rossz műszaki állapotú épület forgalmi értéke a szakértői vélemény szerint 9,8 millió forint volt akkor, ám a tulajdonosok és az önkormányzat között végül nem jött létre egyezség, mivel a tulajdonosok szerint a 2004-es vagyonértékelés elfogadhatatlan volt. Saját szakértőjük az épület rossz műszaki állapotát ugyan értékcsökkentő tényezőként, az elhelyezkedését, a telek méretét, a ház műemlék voltát és a kerti ősfákat viszont értéknövelő tényezőként számította be. Szerintük az ingatlan 35 millió forintot ért. Végül az akkori képviselő-testület és a tulajdonosok nem tudtak megegyezni, a helytörténeti múzeum a katolikus imaházban kapott helyet, és úgy tűnt, hogy a kertészlak soha nem lesz része a főtérnek.

A Radó-kertészlak hosszú évek óta romosan áll a város központjában. Sokáig úgy tűnt, a település egyetlen műemléke végleg tönkremegy Fotó: Nagy Jácint

Azóta jó pár év eltelt, és az épület állapota csak romlott tovább. Sokáig nem is történt semmi, míg úgy másfél évvel ezelőtt, 2015 decemberében az önkormányzat mégis megszerezte az ingatlant, amire forrást az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatoknak adott juttatásból szereztek. 27,5 millió forintot fizettek a tulajdonosoknak, vagyis mindkét fél engedett valamennyit. A műemlék azonban még mindig romos, de már látszik az alagút vége, hiszen a város 18,7 millió forintot nyert a napokban a felújításra, ami önrésszel együtt összesen 25 millió forintot jelent. Ez az összeg az épület teljes helyreállításának körülbelül az egyharmadára elég. A most elnyert pályázati pénzből a külső felújítást fogják megvalósítani, szigetelést kap az épület, valamint rendbe teszik a homlokzatot, a nyílászárókat és a tetőt is - tudtuk meg Szabó József polgármestertől. A tervek szerint a felújítás jövőre kezdődik, és az épület teljes helyreállítását két költségvetési év alatt, összesen 24 hónap alatt végzik el. Várhatóan tehát 2019 nyarán nyithatják meg a kertészlakot a nagyközönség előtt, amelyben a Radó Kálmán-emlékszoba mellett kiállító- és közösségi tér kap majd helyet. Megtudtuk, az engedélyezési terv már elkészült, a kiviteli terveket pedig szeptember végére készítik el.

Az épülethez egy terasz is fog csatlakozni, és az előírás szerint a házhoz elöl francia-, hátul angolkert kapcsolódik majd. A kerítést elbontják, így a főtérrel összekapcsolva igazi éke lesz a városnak, főleg, hogy az ingatlanon valóban komoly értékek vannak. Egyrészt a két hatalmas platánfa eszmei értéke egyenként egymillió forint, másrészt a különleges boltozatú, címerekkel díszített szobában egy herendi cserépkályha található - hogy csak a legkülönlegesebbeket említsük. A Radó-kertészlak újjászületésére tehát még várni kell, azonban, hogy megvalósul, többé már nem kérdés.

Szabó József polgármester az épület legkülönlegesebb szobáját mutatja Fotó: Nagy Jácint

Az 1844-ben született Radó Kálmán 1867-ben lett a sárvári járás főszolgabírája, majd országgyűlési képviselő.1875-ben egy időre visszavonult a politikai közélettől. A kormány 1881-ben kinevezte a Rába-szabályozás kormánybiztosának, majd ő lett a Rábaszabályozási Társulat elnöke, egy év múlva pedig Vas vármegye főispánja is. Másfél évtized alatt sikerült a Rába és mellékfolyóinak szabályozása, amiben neki óriási szerepe volt. Az ő fáradozásának köszönhető a Pozsony és Szombathely közötti vasútvonal megépítése 1889 augusztusában, és ugyanekkor lett a dunántúli egyházkerület világi felügyelője. 1893-ban pedig abból az alkalomból, hogy három fejedelem (Ferenc József, II. Vilmos és I. Albert szász király) látogatta meg a kőszegi hadgyakorlaton Vas vármegyét, valóságos belső titkos tanácsossá választották. 1894-ben elfogadta a Győri Gőzhajózási Társaság elnökségét is, két évvel később pedig a főispáni hivatal mellett a felsőőri kerület országgyűlési képviselője lett. Számos magas kitüntetést kapott, többek között Szombathely is díszpolgárának választotta. 1899-ben Karlsbadban gyógykezelés közben érte a halál.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!