Gazdaság

2017.08.04. 16:41

Továbbra is harapunk az akciókra, leárazásokra

FEJÉR MEGYE A legnagyobb leárazások mindig a szezonváltáshoz kapcsolódnak, általában a vevők harapnak is az akciókra.

Laci Patrícia

Hiába a hőség, a nyár nagyobbik fele már elszelelt, egy csomó helyen be is állított a nyárvégi árleszállítások ideje. Székesfehérvár egyik konfekció és divatáru butikjába kopogtattunk be, hogy megtudjuk, milyen trendek dúlnak, mely akciós ruhadarabok válnak ilyenkor az akcióvadászok prédájává.

Imréné Nagy Veronika, a kiszemelt üzlet vezetője elmondta, hogy bár a nyári ruhatárukat sokan még tavasszal betárazzák, vannak, köztük visszatérő törzsvásárlók is, akik nagy várakozással figyelik a szezonális leárazásokról szóló híreket. A női ruhák közül a topok és az egyrészes nyári ruhácskák a slágertermékek. A férfiak az úgynevezett casual (hétköznapi, szabadidős) kollekciók darabjaiból csemegéznek.

- Casual ingeket, vászonnadrágokat, sportzakókat vesznek jobban ebben az időszakban - mondta Veronika.

A leárazásoknak köszönhetően a szezonból lassan kifutó modellek általában harminc-ötven százalékkal vásárolhatók meg olcsóbban.

Sokan kihasználják a nyári leértékeléseket, ilyenkor több ruhaüzlet forgalma is megnő
Fotó: Koppán Viktor

A kisebb üzletek mellett az áruházakban is nyári leárazásokat szerveznek. Maczelka Márk, az egyik országos franchise kommunikációs vezetője elmondta, hogy termék- és árkedvezményfüggő, mennyire is harapnak az emberek az akciókra. Vannak termékek, melyeknek az értékesítési volumene csak kis mértékben nő meg egy-egy akció hatására. Ezek általában alapcikkek, melyeket leárazás nélkül is megvásárolnak a vevők. Ilyen termékek a liszt, a cukor vagy az élesztő.

Vannak viszont olyan termékek, melyek egy 30-50 százalékos mértékű kedvezmény hatására megtízszerezik vagy még nagyobb mértékben megnövelik a forgalmukat. A kommunikációs vezető megemlítette azt is, hogy létezik az "akció-vadász" trendcsoport is, melynek tagjai képesek bejárni több üzletet azért, hogy minél olcsóbban jussanak hozzá a termékekhez.

MIRE FIGYELJÜNK ODA, HA LEÁRAZÁSKOR VÁSÁROLUNK?

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek minden akcióvadász számára hasznosak lehetnek:

Az akciós termékekre is ugyanúgy vonatkozik a szavatosság, illetőleg kötelező jótállás, mint a nem akciós termékre, ez alól csak azok az áruk élveznek kivételt, amelyeket éppen azért áraztak le, mert keletkezett rajtuk valami apróbb hiba. Ha utóbbi szituáció fordul elő, akkor az üzletnek kötelessége tudatni a fogyasztóval, hogy a termék szépséghibája miatt történt a leárazás!

Ha egy nem akciós termékre vonatkozóan a kedvezményes időszak lejártát követően az akciós tábla kint marad, ha az akciós árkiírást már az akciós időszak előtt kihelyezik, vagy ha a pénztárgépben nem aktualizálták az akcióknak megfelelően az eladási árakat, esetleg ha a feltüntetett akciós eladási árhoz képest magasabb áron történik az értékesítés, akkor ez megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak számít, amelyet egyébként a törvény tilt!

Mielőtt még levenné a leárazott élelmiszert a polcról, s betenné automatikusan azt a bevásárlókocsijába, nézze meg a minőségmegőrzési idejét az árunak, mert lehet, hogy nem tudja a lejárati idő előtt felhasználni vagy elfogyasztani a terméket. Ez a jótanács kifejezetten vonatkozik azokra a vásárlókra, akik mindig nagy tételben szeretnek akciósan élelmiszert megvásárolni az üzletekben!

Aki elsősorban a ruhákat szereti megvásárolni akciósan a nyár végén, figyeljen oda, hogy egy-egy fajta ruhadarabból, például topból ne vásároljon túl sokat, mert nem biztos, hogy fel tudja mindegyiket venni a szezon hátralévő részében. Persze vannak örökdarabok, amelyek a következő év nyarára is alkalmasak lesznek, viszont a trendinek vagy az idei nyár slágerének kinevezett darabokkal csak óvatosan, mert nem biztos, hogy jövőre már szívesen viselné azokat.

Mindig tudatosan vásároljon. Mielőtt bármely terméknél meglátja az akció feliratot, mérlegeljen, hogy egyáltalán tényleg szüksége van-e az árura. A lényeg: először gondolkodjon, s csak utána cselekedjen!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!