Sport

2017.08.04. 17:55

A szívműtéten átesett Keczeli Zoltán fokozatosan tér vissza a lövészethez

KESZTHELY Keczeli Zoltán egyre jobban van, és kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, ám, még óvatosnak kell lennie, hiszen tudja, mekkora kincs az ember szíve. Közben pedig egy másik kincsre is nagyon vigyáz, hiszen ma már senkit nem kell győzködni róla, a magyar sportlövészetnek mekkora ígérete tanítványa, Major Veronika.

Kerkai Attila

A többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnok futócéllövő Major Veronika idén légpisztolyban (illetve mellette futócéllövészetben is) lett junior Európa-bajnok, de szinte a legjobbnak számít a hazai felnőtt mezőnyben is. Múlt szombaton Bakuban, a sportpisztolyos számban lett junior Eb-bronzérmes, és a csapattal is begyűjtött egy harmadik helyet. Veronika idei sikereiben a hiányzó láncszem edzője, Keczeli Zoltán, aki ritkán nyilvánult meg, de nem véletlenül: június elején szívműtéten esett át.

A Keszthelyi BEFAG LK lövészeinek vezetőedzője, a magyar futócéllövők szakmai vezetője, Keczeli Zoltán hónapokkal ezelőtt azt kérte, betegségéről majd csak akkor beszéljünk, ha túl lesz mindenen. Akkor nyugalomra volt szüksége, most viszont nem kezdhettük mással.

- Hála az egerszegi orvosoknak és ápolóknak most már szívműtötten és jól vagyok - kezdte a sportvezető. - Az operáció és a törődés, amit kaptam megerősített, hogy nyugodtan lehettem bátor kés alá feküdni. A műszerek ugyanakkor egyelőre még mutatnak kisebb zavarokat. Azt szoktam mondani, ha kérdezik: a sebészeti munkán túl vagyunk, de a beavatkozás még nem csengett le teljesen.

- Elkerülhetetlen volt a beavatkozás?

- Igen. Január végén vette észre a háziorvosom, hogy valami nincs rendben. Előtte elmentem egy vadászatra és éreztem hogy nincs annyi erőm, mint korábban. Aztán kiderült, hogy az egyik szívbillentyűm leszakadt.

- Az egészség a legfőbb, ám a munkásságát ismerve tudjuk, hogy a tanítványok, a klub és az edzősködés is mennyire fontos az életében. Hogyan tudta ezt megoldani?

Keczeli Zoltán és Major Veronika a lőtéren. Nagy terveik vannak együtt Fotó: Szekeres Péter

- Az orvosok, és a család egyre jobban kivontak belőle a várakozási időszak alatt. Ám akkor jöttem rá, hogy mennyire fontos a sport. Nem azt csináltam, mint előtte, s úgy éreztem, a testem is mintha elsatnyulna. A mozgásnak és a mindennapi rutinnak nagyon nagy szerepe van az ember életében. A műtétről még annyit: magam sem hittem volna, de tényleg nulla fájdalommal járt.

- Akkor hát a műtét és az utókezelés is csak átmeneti időszak lesz? Arra gondolok: teljes erővel visszatért?

- Ezt tervezem és óriási bizakodással tekintek előre. Még egy kicsit pihenőállapotban vagyok, de a szervezőmunkát már folytatni kell. Ott vagyok az edzéseken, hiszen a sportolónak egy jó szó, egy kérdés hatalmas segítséget jelent. Ha oda tudja vinni a lőlapot megmutatni valakinek. Vannak nagy tervek, a szeptemberi országos bajnokságok után jön egy kis pihenő, majd a felkészülés a válogató versenyekre. Tavasszal Győrben rendezik meg ismét a légfegyveres Európa-bajnokságot, amin szeretnénk a teljes futócéllövő csapattal ott lenni, Major Vera pedig már az első felnőtt évét kezdi meg.

- Major Veronika kétségkívül a magyar sportlövészet egyik legnagyobb ígérete, idei sikerei mindennél beszédesebbek. Okozott gondot a felkészítésében az ön műtétje?

- Vera olyan céltudatos versenyző, annyira hisz a munkában és annyira tehetséges, hogy bátran mer versenyezni. Most már azt az időszakot éljük vele, hogy a munkát elvégeztük, ő az egyik legtöbb lőszert elhasználó versenyző, lehet terhelni és az eredményt is mindig lehet tőle várni. A bakui Európa-bajnokságon szintén ezt bizonyította. Az alapversenyben két körrel megjavította saját legjobbját és 11 körrel verte a másodikat. A döntőben harmadik lett, de ez benne van, hiszen a fináléval mindig egy új verseny kezdődik. Visszatérve a kérdésére: Vera látta, hogy mi következik számomra és nagyon elnéző volt, hogy nem tudok annyit ott lenni az edzésein, mint normál körülmények között. Ő ilyen. Megkértük Győrik Csaba szövetségi kapitányt, hogy segítsen ebben az időszakban, aki nagyon szívesen tett eleget ennek. Vera nem egy nyafogós lány. Tökéletesen szereti elvégezni a munkát, ha száz lövéssel többet kérünk tőle, nem azt kérdezi, hogy miért, hanem megcsinálja. Most elvégezte Keszthelyen az iskoláját, felvették Zalaegerszegre, az egészségügyi főiskolára, ez is új feladat lesz számára.

- Húszéves, de már sok mindent elért. Mi a távlati cél vele?

- A maga módján mindenki egyéniség, ő is, aki hihetetlenül jó szándékú ember, látszik rajta, hogy a lövészetet hosszú távon képzeli el az életében és Keszthelyen akar maradni. Nem titok, voltak kérői más egyesületektől, de nem akart elmenni. A női pisztolyos számokban idehaza most ő tűnik az olimpiai részvétel első számú esélyesének. Nagyon jó érzés, hogy a futócéllövészet után a pisztolyban is bekerültünk a legjobbak közé. Illetve mondhatjuk, hogy két év alatt a legjobbak lettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!