Hírek

2017.08.05. 06:25

Százötven mázsa hal pusztult el eddig Cikolán, a kár 15 millió forint

Süllők, csukák, harcsák, busák tetemei hevernek a cikolai tó szinte minden pontján; az 50 hektáros vízben mintegy 150 mázsa hal pusztult el a forróság okozta oxigénhiánytól.

Dávid Erzsébet

- A fekete víz és az iszapréteg szinte húzta lefelé a meleget, s a 40, 41 fokos hőségben a hét második felére 30 fok fölé melegedett fel a tó vize. Ez azért gond, mert minél magasabb a víz hőmérséklete, annál kevesebb oxigént képes feloldani. Az oldott oxigén pedig nemcsak a halak lételeme. Más vízi élőlények, köztük az óriási alga tömegek is fogyasztják, s az átmelegedett vízben lecsökkent oxigén mennyiségből nem jut elegendő a halaknak, elpusztulnak. Tehát a halpusztulás elsődleges oka nem a hőség, hanem az, hogy következményeként a vízből elfogy az oxigén - magyarázza Lévai Ferenc, a halgazdaság vezetője.

Mint mondja, bár az extrém időjárásba az is bele van kódolva, hogy hatását a halak bírják a legkevésbé, de akkora területen, mint a cikolai tó, csak keveset lehetett tenni a baj megelőzéséért. Amit lehetett, megtettek.

Haltetemek vannak a part mellett, a nádasok szélén, s a tó szinte minden pontján

Fotó: Fent Győző

A becslések szerint a bekövetkezett halpusztulással a múlt hét péntekéig mintegy 15 millió forint kár érte a tógazdaságot. S mivel a halra, a halastavakra nem lehet biztosítást kötni, - a vízben levő halmennyiség ugyanis korrektül nem mérhető, - az eddigi és az esetleges későbbi veszteség terhét kizárólag a gazdaság viseli. A tóban még körülbelül 30 tonnányi hal van.  Ahhoz, hogy ne következzen be további halpusztulás, legalább 5-6 fokkal le kellene hűlni a tó vizének.

Fotó: Fent Győző

-A halászattal foglalkozó gazdaember számára nincs szomorúbb, mint a haltetemek látványa - mondja Lévai Ferenc, hozzátéve, bármilyen elkeserítő is naponta látni az elpusztult pikkelyeseket, nem tudják kiszedni őket a tóból. Az átmelegedett vízben és a forróságban ugyanis nagyon gyorsan bomlásnak indult, s érintésre szétesik a halhús. Ezért kénytelenek megvárni, amíg a víz, vagy a szél egy helyre sodorja a tetemeket, majd elvégzik a  klórmeszes fertőtlenítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!