Sport

2017.08.06. 18:50

Muravidéki Vágta: Az idei bajnoki cím sorsa éles küzdelemben dőlt el

HOSSZUFALU Új bajnokot avattak a Muravidéki Vágta nemzetiségi futamán, miután a szombati versenyen a Petesháza színeiben induló Horvát József ért elsőként célba, így szeptemberben ő képviselheti a szlovéniai magyar közösséget a Nemzeti Vágtán.

Gyuricza Ferenc

A Zsonglőr nevű lovával indult versenyző tavaly is nevezett már, akkor a második helyet szerezte meg a hosszúfalusi Bíró József mögött. Most sikerült revansot vennie, miután mind a ketten ott voltak a mostani verseny indulói közt.

A szeptemberben megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta előfutamának számító Muravidéki Vágtát immár második alkalommal szervezték meg a szomszédos országban. Ezúttal új helyszínen, ugyanis logisztikai okok miatt a lendvai Lipa szálló melletti teret ezúttal nem tudták igénybe venni a szervezők, így Hosszúfaluban, a futballpálya szomszédságában, kaszálóréteken alakították ki a versenypályát.

Maga a Muravidéki Vágta két részből állt a nemzetiségi futamon az eredetileg nevező kilenc helyett végül nyolc lovas indult, míg a szlovén futamon - amely a budapesti rendezvény nemzetközi futamára jelent kvalifikálást - hat lovas vett részt.

A rendezvény programja a szervezők előzetesen meghirdetett ütemtervéhez képest jelentősen módosult. Egyrészt a nagy hőség befolyásolta azt - a Vágtát felügyelő állatorvosok kérése az volt, hogy ne a déli órákban futtassák a lovakat -, ugyanakkor a pálya talaja is karbantartásra szorult, a verseny előestéjén ugyanis hatalmas zápor zúdult Lendva térségére, s az előtte folyamatosan öntözött talajon néhány helyen olyan vizenyős részek alakultak ki, amelyek mind a lovasok, mind a lovak épségét veszélyeztették. Emiatt az első előfutam csak délután három óra környékén kezdődhetett.

Pillanatkép az egyik délutáni selejtezőből. A szürke mentében versenyző Horvát József itt még a második helyen áll, később azonban magabiztosan verte ellenfeleit Fotó: Gyuricza Ferenc

Az első selejtezőben a tavalyi bajnok, Bíró József, valamint a lendvai Göntér Alexander nyerte el a döntőben való indulás jogát, a második selejtezőből pedig Horvát József, illetve a Hodost képviselő Szomi Erik jutott tovább. A döntőben végig kiélezett küzdelem folyt a végső győzelemért, Horvát József mögött a második helyen az új lóval induló Bíró József ért be a célba, a harmadik helyet pedig Szomi Erik szerezte meg. Ők a Muravidéki Vágtán nyújtott teljesítményüknek köszönhetően lesznek ott a szeptemberi budapesti Nemzeti Vágtán, de Göntér Alexander is részt vehet majd ezen a magyarországi versenyen, hiszen az előfutamoknak helyet adó települések versenyzői alanyi jogon ott lehetnek a Hősök terén.

A szlovéniai lovasok versenyét a hatvan esztendős Bozo Borko nyerte, így ő képviseli a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában Szlovéniát.

A Muravidéki Vágtán a lovasversenyek mellett számos további program - közte csikós és hagyományőrző bemutatók, kézműves vásár, kulturális műsorok - várták az érdeklődőket. A szervezők szerint mintegy kétezren voltak kíváncsiak a rendezvényre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!