Sport

2017.08.08. 19:30

Simon Attila az Andorrában megrendezésre kerülő Spartan Race Eb-re készül

SZÉKESFEHÉRVÁR A Spartan Race egy futásra alapozó, ügyességet, állóképességet igénylő terepverseny, melyet egy fehérvári versenyző, Simon Attila igen magas szinten űz.

Káldor András

Hétköznapi hőseink köztünk járnak, talán nem is tudunk arról, hogy milyen nagy tetteket hajtanak végre nap, mint nap. Közéjük sorolhatjuk Simon Attilát is, aki egy nem mindennapos megmérettetés, a Spartan Race kiváló művelője.

Még mielőtt a versenyző beavatna bennünket az extrém szakág rejtelmeibe, nézzük, egyáltalán mit takar a Spartan Race? A futóversenyek viszonylag friss ágazatának, az akadály futóversenyeknek egyik legnépszerűbb, világszerte elterjedt vállfaja. Lényege a fizikai és szellemi határok elérése, a táv legyőzése mellett a versenyzőknek változatos akadályokat kell leküzdeniük, a lehető legrövidebb idő alatt. Ezek a versenyek a katonai kiképzésekre hasonlítanak, hiszen a versenyzők szögesdrót alatt kúsznak, sárban dagonyáznak, falat, kötelet másznak, tüzet ugranak.

- Milyen akadályokkal kell megküzdeniük a versenyzőknek?

- Természetes és épített akadályok vannak, a terepek jobbára sípályáknál találhatók, tehát így bőven van benne vertikális hatás, vagyis felfelé futás.

- Hogyan csöppent a Spartan Race világába?

- Az ilyen jellegű sportok nem fogtak meg, egy barátomtól hallottam róla először. Magányosan űzte, beszálltam mellé, hogy ne legyen egyedül, aztán megfertőzött.

Embert próbáló terepviszonyok között kell versenyeznie a képen látható Simon Attilának majd az Európa-bajnokságon is Fotó: a versenyző

- Elmúlt már ötven éves, mit sportolt régebben?

- Birkóztam, de persze ezt követően többféle sportágat is kipróbáltam. Most a Spartan Race mellett jógázom.

- Felfogható a Spartan Race egyfajta életérzésnek?

- Mindenképpen. Nagyon sokan azért mennek el egy versenyre, mert egy jó buli. Csapatépítő tréningeket is szoktak belőle rendezni.

- Mennyit kell készülni egy versenyre?

- Feltétlenül szükség van egy edzéstervre, mert maga a sportág eléggé speciális. Többféle sportág edzéseit kell végezni. Én boksszal erősítek. Emellett a futás az egyik legfontosabb, hiszen aki nem tud lefutni egy 30 kilométeres távot, az el se induljon!

- Sérülésveszélyes a Spartan Race?

- Nem kicsit! Sok olyan akadály van, amelyeket nehéz sérülésmentesen megúszni. Rengeteg akadály alatt kell átkúszni, vagy átugrani felette. Ez nem veszélytelen, mert valódi szögesdrótról beszélünk, és felsértheti a hátat. Nekem is szakadt már ki ruhám, nem is egyszer. Igaz, hogy nem vesszük észre az apróbb sérüléseket, mert erősen dolgozik verseny közben az adrenalin. Meg kell említeni, hogy nagyon magas pulzusszámmal versenyzünk, nem ritka, hogy kétszáz fölé is felszalad. Negyven kilós súlyokkal kell hegynek felfelé rohanni, mindezt sokszor sárban, vízben.

- Mi volt eddig a legjobb eredménye?

- A Pannon Hajszán, az 50 éven év feletti korosztályban első lettem tavaly, és ezt idén megvédtem. Így jogosult vagyok a Nemzeti Hajszán való indulásra, amelyet a Normafánál rendeznek. Kazincbarcikán legutóbb második lettem, és ezzel sikerült kvalifikálnom magam az andorrai Európa-bajnokságra, melyet szeptember 16-án rendeznek a Kelet-Pireneusokban.

- Mi várható az Eb-n?

- Ez egy közel harminc kilométeres, kétezer méter magasan, hegyek között fekvő verseny lesz, harmincnál is több akadállyal.

- Akkor egy jó eredménnyel javíthat a magyarok renoméján, a labdarúgó válogatott andorrai kudarca után!

- Igen, ezt sokan felvetették, amikor kiderült, én bízom abban, hogy sikerül!

- Mit vár magától az Eb-n?

- Szeretnék a legjobban teljesíteni, kiadni mindent magamból. Nem tudom, de érdekel, hogy az európai mezőnyben ez mire lesz elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!