Sport

2017.08.08. 19:45

Győzelem a nyitónapon - A volános Varga Eszter aranyéremmel mutatkozott be az erőpróbán

SZÉKESFEHÉRVÁR Kedden délelőtt megkezdődött a junior öttusa világbajnokság. Az első napon, a női váltók versenyében magyar győzelem született.

Horog László

A női váltók mutatkoztak be először a junior öttusázók - jövő hétfőn záruló - világbajnokságán, amit a fehérvári szervezők nem titkoltan a 2018-as, felnőtt Eb főpróbájának tekintenek. A sorminta folytatódna, lévén 2013 nyarán a junior vb-t rendezték a megyeszékhelyen, egy évvel később pedig a felnőttek Európa-bajnokságát. Most is ez a célja az Alba Volán SC vezetőinek, akik a hazai szövetséggel és a város vezetésével közösen vállalták a korosztályos erőpróba rendezését.

Az úszással kezdődött a női váltók versenye, a medencében csak a két olasz hölgy, Aurora Tognetti és Elena Micheli volt gyorsabb a volános tehetség, Varga Eszter és az UTE sportolója, Zs. Tóth Anna alkotta duónál. A vívás során annyi győzelmet és vereséget számláltak, mint a velük holtversenyben élen végző argentinok, 20 tust adtak és 10-et kaptak. Guatemala lett a harmadik, az olaszok a negyedik helyen zártak, a mieink átvették a vezetést. Kora délután az ünnepélyes megnyitó következett az MKOSZ-teremben, amelyen először Philipp Waeffler, a nemzetközi szövetség svájci igazgatója, Mészáros Attila alpolgármester és Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke mondott beszédet.

Varga Eszter (balra) remekül vívott, látványost tust ad aktuális  ellenfelének az MKOSZ-teremben rendezett tusa során Fotó: Koppán Viktor

Mindannyian kiemelték, biztosra veszik, hogy Székesfehérvár - ahogy a korábbi seregszemléken - ezúttal is jó házigazda lesz. Mészáros Attila hozzátette, a városnak Vörös Zsuzsa személyében már van olimpiai aranyérmese, továbbá akadnak világ- és Európa-bajnokok, valamint rengeteg, fiatal tehetség, akik a jövő bajnokai lehetnek.

Varga és Zs. Tóth a bónusz vívás során sem okozott csalódást, a lovaglás során pedig különösen nem. Nem vétettek verőhibát, ezzel tovább növelték előnyüket. Következett a záró szám, a kombinált versenyszám, modern nevén Laser-Run. A magyar fiatalok remekül szedték a lábukat, valamint kiválóan lőttek, előnyüket magabiztosan őrizték, a záró tusában elsőként induló Zs. Zs. Tóth boldogan várta a célban a szalagot elsőként átszakító Varga Esztert. A lányok 1393 pontot gyűjtöttek, az olaszok 1369, a bronzérmes guatemalaiak 1366 pontot számláltak a végén.

- Óriási boldogság ez. Nagyon egységes párost alkottunk. Mindegyik számban jó teljesítményt nyújtottunk, ez volt a döntő - mondta a célban, boldogan Varga Eszter.

Kedden a fiú váltók szerepelnek, a volános tehetség, Farkas Martin is bizonyíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!