2017.08.14. 13:10
Parlagfűből is főzzünk szörpöt
GYULAKESZI Nagyné Horváth Katalin kistermelő bármilyen meglepő, a parlagfüvet is tudja hasznosítani, amíg nem virágzik.
Kevesen tudják, de a parlagfű hasznos is lehet Fotó: Tóth B. Zsuzsa
Kata a parlagfűből szörpöt főz allergiás ismerősének, hogy a panaszait enyhítse. A szörp, szirup, tinktúra formájában még virágzás előtt eltett növény a füvesember javaslata szerint sokat segíthet. Kata azt mondja, egy kis cukor mehet bele, és igyuk szörpként, de akár teába is önthetünk belőle ízesítésnek. Kata szerint manapság hajlamosak vagyunk túl sterilen élni, úgy nevelni a gyerekeket, miközben ma már egyes gazdák parlagfűvel etetik a tehenet, kecskét, hogy a tejből megkapják a gyerekek a szükséges hatóanyagot. Minden betegségnél a kiváltó okban rejlik a gyógymód is. Ezért hasznos, ha a tiszta, autóutaktól távoli helyen szedett parlagfűből szörpöt főzünk most még addig, amíg az allergiások által gyűlölt növény nem kezd el virágozni. A parlagfüvet őseink is használták gyógyításra, de ez mára feledésbe merült.