Hírek

2017.08.16. 18:25

Kevés a kiadó hely Szombathelyen

SZOMBATHELY - Amikor a gólyák megkapják az értesítőt a sikeres felvételiről, egyszerre az válik fő kérdéssé, hogy kollégiumban szeretnének lakni több száz társukkal vagy albérletben pár szobatárssal.

Pintér Viktória

Az egyetemista lét nem csak a tanulásról szól. A függetlenség egyik első állomása. Így nem mindegy, hogy az ember hol kezd neki. Mindkét oldalnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Igaz, hogy Szombathelyen is el tudják helyezni az elsős diákokat kollégiumi szobákban, de a felsőbb éveseknek és azoknak, akik nem szeretnének belekóstolni ebbe az életformába, alaposan utána kell járniuk, hogy milyen lehetőségeik vannak a megyeszékhelyen.

Már régóta nem hír, hogy Szombathelyen nehéz albérletet találni. Még nehezebb jó kiadó lakáshoz jutányos áron hozzájutni. A hatalmas keresletet folyamatosan táplálja, hogy a megyeszékhely közel van a határhoz, és az ipari park fellendülésével szívesen érkeznek ide munkavállalók az ország másik oldaláról is. Ebben a helyzetben kell az egyetemistáknak időben lecsapni a szabad helyekre. A legtöbb lakást meg sem kell hirdetni, olyan gyorsan feltelnek a helyek.

Az egyetemistáknak legtöbb esetben tudnak kollégiumi szobát adni, de van, aki albérletet szeretne. Nagy Antal, a Pável Ágoston Kollégium egyik szobáját mutatja Fotó: Unger Tamás

A jelenlegi kínálat kiadó ingatlanjainak árait leginkább az befolyásolja, hogy a lakás új építésű vagy nem. Ettől függően tudja valaki felfelé tolni az árait. Míg egy 55-60 négyzetméteres, kétszobás lakás a Derkovits-lakótelepen 80 ezer forint plusz rezsiért kiadó, addig a Minerva-lakótelepen vagy a felújított oladi városrészen ennél jóval többet kérnek érte. Ott a 60-68 négyzetméteres lakások 125-130 ezer forint plusz rezsiért bérelhetők. Azokat az albérleteket, amelyeket kizárólag egyetemisták fogadására rendeztek be, általában nem egy ember számára hirdetik meg. Gyakori a két és a négy személynek szóló hirdetés is. Ebben az esetben 35 ezer forintért már lehet albérletet kapni a belvárosban. Kauciót minden esetben kérnek, van, hogy két teljes havi lakbért kell lerakniuk a beköltözőknek. Sok lakástulajdonos ódzkodik a kisállat-tartóktól, ezért akik ragaszkodnak kedvenceikhez, különösen nehéz helyzetben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!