Hírek

2017.08.17. 18:55

Barcelonából jelentjük: a szombathelyi vendéglős jól van

A járókelők közé hajtott egy furgon ma délután Barcelona belvárosában. Több halottról és sérültekről is szólnak tudósítások, a szombathelyi vendéglős jól van.

Vas Népe

A spanyol belügyminisztérium tegnap estig azt erősítette meg, hogy egy ember meghalt, 32-en pedig megsérültek, és legalább tíz ember állapota válságos. Spanyol lapok rendőrségi forrásokra hivatkozva közben legalább három halottról írtak, és volt olyan értesülés is, amely szerint 13-an vesztették életüket. A beszámolók szerint járókelők közé hajtott egy furgon tegnap délután Barcelona belvárosában, és mintegy ötszáz méteren át gázolt az emberek között.

Egy sebesült nőt visznek a támadás után Fotó: MTI/AP/Oriol Duran


Egyes beszámolók szerint lövések is dördültek, más források túszejtésről írtak és két fegyveres elkövetőről. A spanyol belügyminisztérium lapzártánk után tartott sajtótájékoztatót a délutáni esetről, de az biztos, hogy a rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket.
Azt kérték a hatóságok a helyiektől, hogy ne menjenek a környékre, a metró- és vasútállomásokat lezárták a közelben. Mindenkit arra kértek, hogy maradjon otthon, a környékbeli üzleteket sorban ki-ürítették a rendőrök.

A La Rambla, ahol a támadás történt, az egyik legforgalmasabb utca Barcelonában - a közelben van Büki Péter étterme, a Futballárium.
A szombathelyi származású étteremvezető este hét órakor jelentkezett be Facebook-oldalán: élő videóban tudatta szeretteivel, ismerőseivel, hogy jól vannak, nem esett bajuk - pedig nem voltak messze az eset helyszínétől. Péter azt mondta a videóban: Csak azért szeretnék bejelentkezni, hogy minden rendben van. Itt vagyok az eseményektől nem messze, a háttérben láthatjátok a mentőket és a rendőröket, folyamatosan ürítették ki a területet. Az emberek azért egyre jobban megnyugszanak, de nyilván nem tudja senki, hogy most valójában mi történt - hallható a rövid bejelentkezésben.

Azt biztos, hogy Péterék jól vannak, az, hogy van-e magyar áldozata vagy sérültje a barcelonai támadásnak, lapzártánkig nem derült ki. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Twitter-üzenetet posztolt, amelyben együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket. Este Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is elítélte a barcelonai támadást.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán tegnap este nagyon valószínűnek nevezte, hogy a gázolásos merénylet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet cselekménye. Kitért arra, hogy Spanyolországban eddig nem történt ilyen merénylet, az Iszlám Állam tehát ezzel az akciójával felrajzolta a térképére ezt az országot is. Azzal kapcsolatban, hogy miért éppen Barcelonában követhették el a merényletet, úgy vélekedett: egyszerűen éppen ott voltak most olyanok, akiket fel tudott használni a terrorszervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!