Sport

2017.08.17. 18:40

Chicagóval szeretne ő is még tovább fejlődni

ZALAEGERSZEG A tavalyelőtti, csapatban elért negyedik helyezése után az idén is kijutott a díjlovagló Európa-bajnokságra a bagodi Pro Equus LK tehetséges lovasa, Farkas Boglárka. A hollandiai Roosendaalban rendezett Eb után beszélgettünk vele az idei eredményeiről és persze a jövőbeni terveiről.

Kerkai Attila

Kezdjük avval, hogy Farkas Boglárka eredményei folytán két éve a Magyar Lovassport Szövetség Talent-programjába is bekerült, s nemcsak a magyarországi, hanem nemzetközi vonatkozásban is. Farkas Boglárka így tudott részt venni például az ausztriai St. Margarettenben és a csehországi Brnóban rendezett viadalokon, amin végül megszerezte azt a minősítést, amivel kijutott a fiatal lovasok Európa-bajnokságára.

Méghozzá a magyar válogatott tagjaként és a junior korosztályban négyen képviselték Roosendaalban színeinket. Annyit még tudni érdemes Farkas Boglárkáról, hogy a bagodi Pro Equus LK színeiben versenyez és abszolút egerszegi kötődésű, ám edzéseit Balatonfenyvesen végzi, ahol lova, Chicago is van, hiszen edzője, Szokola Csaba itt él. Ami pedig az Eb-t illeti, Boglárka elégedett volt annak ellenére, hogy nem jutott a döntőbe.

Farkas Boglárka az Európa-bajnokságon mutatja be gyakorlatát.

- Szerintem nagyon jól sikerült az Eb, ugyanis nagyon erős mezőnyben indultam, az Eb-n kapott pontszámok pedig abszolút erről tanúskodnak - mondta Farkas Boglárka, amikor erről kérdeztük. - Már kijutni is nagy szó volt, ugyanis egy éve kezdtünk el komolyabban is készülni. Chicago pedig még fiatal lónak számít a maga nyolc évével és ő is folyamatosan fejlődik.

Azt is tegyük hozzá, hogy a junior korosztályban (15-18 évesek) maga Boglárka is még fiatalnak számít a maga 16 esztendejével, úgyhogy két évet még ebben a korcsoportban tölthet el. Az egerszegi Ady-gimnázium fiatalja pedig imádja a lovassportot és azon belül is a díjlovaglást. Mondjuk, áldozatot is hoz érte...

- Ilyenkor nyáron viszonylag egyszerű a dolgom, gyakorlatilag végig a lovardában lakom, ahol van egy szobám - árulta el Boglárka, amikor arról is kérdeztük, miként tudja megoldani a földrajzi távolságot. - Év közben pedig úgy sikerül megoldanunk az edzéseket, hogy szerdán édesanyám elvisz Balatonfenyvesre, aztán péntektől vasárnapig szintén ott vagyok. Imádom a lovaglást, amit nyolc éve szerettem meg a bagodi klubban. Kezdetben én is ugratni szerettem volna, de az akkori lovam valahogy nem szerette ezt... Akkor próbáltam ki a díjlovaglást, ami azóta is a kedvencem.

 

Hogy mennyire szoros kapcsolat kell lovas és ló között, fenti képünk mindent elárul...

Boglárka persze szeretne minél jobb eredményeket elérni. Idehaza korosztálya legjobbjai közé tartozik, de maga is úgy fogalmazott: Chicagóval szeretne ő is fejlődni. Ember és ló kapcsolata viszont döntő ebben.

- Három éve van nálam a lovam, ugyan be volt már lovagolva, de onnantól én képeztem ki - folytatta. - Természetesen az edzőm is nagyon sokat segített ebben és nekem is még sokat kell tanulnom. Az összhang viszont döntő, amire törekedni kell. Egyébként hosszabb távon is ezzel, vagyis a lovaglással szeretnék foglalkozni. Még három évem van a középiskolában, de úgy tervezem, hogy később is maradok a lovassportnál. Minél jobb eredményeket szeretnék elérni: például jövőre is lesz Eb, ahová szintén szeretnék kijutni.

Mint elmondta, most egy ki pihenés jön, de szeptemberben vár még rá egy komoly feladat, hiszen Fóton nemzetközi viadalon indul ismét.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!