Sport

2017.08.17. 21:02

Minden itthon dől majd el - Gól nélküli döntetlent játszott Szerbiában a Videoton FC és a Partizan

BELGRÁD - Nehéz, kemény csatát vívott a Videoton FC a Partizan Beograd vendégeként a labdarúgó Európa-liga playoffkörének odavágóján.

Ferencz Balázs

33 év nagy idő. A múló történelem nem is felejtett el nyomokat hagyni a belgrádi Partizan stadionján, sokat nem változott a fekete-fehérek otthona az 1984-es, utolsó fehérvári látogatás óta, amikor az UEFA-kupában 5-0-s hazai diadal után 2-0-s vereséget szenvedett a Vidi a Partizan Beogradtól. A magyar futballbarát már lassan kezd elszokni a romos, elhanyagolt, olykor vizeletszagú stadionoktól, így már nehezen barátkozik a visszafogottabb, barátságtalanabb létesítményekkel.

A Partizan Stadionban talán csupán a székeket cserélték ki a 33 évvel ezelőtti UEFA-kupa összecsapás óta, s a belgrádi klubmunkások sem könnyítették meg a bejutást a monstrumba. Alapos motozás után - még az aprópénz sem maradhatott zsebben - nyerhettek bebocsátást a médiamunkások is, holott a Partizan-szurkolók korábbi rendbontása miatt zártkapussá nyilvánított meccset nem nézhették a helyszínen a hazai drukkerek. Mintegy száz Videoton-szurkoló azonban a lelátóról szurkolhatott kedvenceiknek.

Marko Scsepovics (fehérben) nem brillírozott egykori csapata ellen, 43 perc jutott a szerb támadónak
Fotó: vidi.hu/Cuhorka Ádám

A Vidi játékosai főként pihenéssel, könnyed sétával töltötték a meccsnapot a szerb fővárosban, majd percre pontosan másfél órával a kezdés előtt érkeztek meg a Stadionhoz. A bemelegítés során a kezdők között mozgott a Partizanhoz ezer szállal kötődő Danko Lazovics, aki a szerb sajtóhíresztelésekkel ellentétben vállalta a játékot nevelőegyesülete ellen, meg sem fordult a fejében, hogy esetleg kihagyja a meccset.

Ugyancsak a kezdők között kapott helyet Marko Scsepovics, aki 45 mérkőzésen 16 gólt lőtt korábban a Partizan fekete-fehér mezében. Lazovicsot emberesen fogadták, már a második percben „legyalulták”, de tudta folytatni a játékot, s kereste is a lehetőséget a visszavágásra. Az általa beküldött első fehérvári szöglet után Henty fejéről Stopira kobakja elé került a labda, bólintott is a baloldali védő, de a vele felugró szerb hátvéd szögletre mentett.

Az első percekben a Videoton dominált, de aztán a Psrtizán agresszívabb játékra váltott, s beszorította a fehérváriakat. Kaput veszélyeztető lövésig azonban nem jutottak a BL-selejtezőből az EL playoffkörébe pottyanó hazaiak. A 13. percben egy labdajáratás után a Partizan legeredményesebb és legértékesebb játékosa, Djurdjevics lőtt jobbal 25 méterről, Kovácsik vetődött ugyan, de érezte, hogy a labda elkerüli a jobb kapufát.

A Videoton FC nagyot harcolva ért el gól nélküli döntetlent Belgrádban
Fotó: vidi.hu/Cuhorka Ádám

Hosszú-hosszú percek után jutott el a belgrádi kapuig a Videoton, az első félórát letudva Szolnoki jobboldali bedobása után keveredett át a labda a túlsó vonal közelébe, ahol Stopira egyből lőtt 30 méterről, labdája alig kerülte el a bal kapufát. A percekkel korábban megsérült Anel Hadzicot aztán le kellett cserélnie Marko Nikolicsnak, Géresit küldte pályára az előző idényben a Partizannal bajnokságot és szerb kupát is nyerő fehérvári tréner.

A nagyobik baj az volt, hogy egyre veszélyesebbé vált a hazai együttes, a csapatkapitány, Miroszlav Vulicsevics a tizenhatos jobb oldalán tört be, s 12 méterről jobbal tüzelt, Kovácsik a léc alól ütötte szögletre a labdát. A csere miatt megvariált felállás frissítette a Vidit, s a félidő hajrájában kecsegtető és létszámfölényes helyzetben kapta a labdát Scsepovics, de rosszul kezelte le 14 méterre a kaputól, s odalett a lehetőség. Marko Nikolics érezte is, hogy ez nem a sokat hibázó Scsepovics meccse, le is kapta a pályáról.

A hosszabbítás perceiben Henty emelte lágyan a labdát Géresi elé, aki alig maradt le néhány centivel róla a kapu előtt. A második félidő nyitánya előtt Lazovics és Henty is csókot hintettek „Penge” azaz Debreczeni Tibor masszőr tar fejére, bízva a szerencse buja közeledtében. Fortuna repült is lobogó fátylával, előbb Jankovics, majd Tawamba 17 méterről végezhetett el szabadrúgást, de lövéseik célt tévesztettek.

Aztán az 58. percben Juhász Roland fejelt alig a bal kapufa mellé egy szöglet nyomán. Kemény harcok, birkózások és összerúgások mentén próbáltak labdát szerezni a szemben állók, majd a futball szépségeit megcsillantó összjáték után Nego bombázott 17 méterről, a Nottingham Foresttől kedden kölcsönvett kapus, Sztojkovics védett nagyot. Nem sokkal később nagyot hördült az egyébként végig buzdító, énekló Vidi-tábor: Géresi huppant gyanús szituációban a gyepre, de a skót bíró nem adott tizenegyest... Az utolsó negyedórában újra a Partizan irányított, de nem talált ösvényt a kapu felé. Gól nem esett, teljesen nyílt maradt a párharc.

Danko Lazovics (b) sokat dolgozott, de beadásaiból most nem találtak be a társak
Fotó: vidi.hu/Cuhorka

JEGYZŐKÖNYV

Partizan Beograd - Videoton FC 0-0 (0-0)

Belgrád, Partizan Stadion, 200 néző. Vezette: John Beaton (Graeme Stuart, Stuart Stevenson) - skótok

Partizan Beograd: Sztojkovics - Vulicsevics (Ilics, 66.), Ostojics, N. Miletics, N. Miletics II - Jevtivics, Radin, Soumah, Jankovics (Duricskovics, 78.) - Tawamba, Djurdjevics (Jovanovics, 80.).

Vezetőedző: Miroszlav Djukics.

Videoton FC: Kovácsik - Szolnoki, Juhász, Fiola, Stopira - Nego, Pátkai, Hadzic (Géresi, 34.), Henty (Maric, 77.) - Lazovics, Scsepovics (Szabó B., 43.).

Vezetőedző: Marko Nikolics.

Gól:

Sárga lap: Radin (20.) illetve Pátkai (25.), Fiola (51.), Szolnoki (56.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!