Hírek

2017.08.17. 18:55

Az idén már a kilencedikesek is ingyen kapják a tankönyvet

KÖRKÉP - Szülők és diákok egyaránt készülnek már szeptember első napjára, a becsöngetés előtt azonban még meg kell vásárolni a tanszereket.

Cseszkó Tamás

Korábban már írtunk arról, hogy a kormány döntése értelmében a szeptemberi családi pótlékot is augusztusban folyósítják, ezzel is segítve a háztartások iskolakezdési ki-adásait.

Koltay Dóra idén kezdi az első osztályt, édesanyja, Enikő elmondta, hogy bár még sok mindent be kell szerezni, eddig 15 ezer forintot költöttek el. - Idén nem kell iskolatáskát vennünk, mert a nagyobbik lányom vigyázott a régire, így a kisebbik azt megörökölheti. Bianka tavaly kapott új táskát, az akkor 14 ezer forintba került, de még idén is jó lesz - árulta el az édesanya. Enikőnek számolnia kell az egyéb kiadásokkal is, mert nem minden örökölhető. - Tornára, úszásra mindkét lánynak saját, leginkább új felszerelés kell, ezeket még meg kell vennünk. Abban azért bízom, hogy az összköltség nem fogja elérni a 60 ezer forintot - mondja a kétgyermekes édesanya.

- A középiskolás fiam ingyen kapja a tankönyveket, ráadásul egy négyzetrácsos és egy vonalas füzetet használ, így a mostani iskolakezdés nem viseli meg a családi költségvetést - meséli Simon Józsefné, akinek Norbert fia az egyik helyi gimnázium padjait koptatja. - Némi írószert azért még kell vásárolni, de a fiam úgyis elveszíti, így a legolcsóbb termékeket tesszük a kosárba - mondja az édes-anya. Mivel Norbertnek két kistestvére is van, ő ingyentankönyvre jogosult, ez is csökkenti a kiadásokat.

- Idén úgy alakult, hogy még nem vettünk meg semmit - vallja be a Bükön élő Kajtár Mónika, akinek lánya felső tagozatos, a fia pedig már középiskolába jár.

- Alaphangon 12-15 ezer forinttal számolunk gyermekenként, bár ez inkább az általános iskolára jellemző. A fiam műszaki iskolába jár, így neki műszaki cikkekre is szüksége van. Például tolómérőre, amelyből egy jobb darab 6 ezer forintba kerül - tudjuk meg Mónikától, aki szerint nem lehetetlen 100 ezer forintos kiadással kezdeni a szeptembert, főleg, ha a szülő legeslegjobbat és mindig újat vesz a gyereknek.

- Nálunk egy-egy iskolatáska kibír három-négy évet is, persze csak akkor, ha alapvetően jó minőségűt választunk. De sokat lehet spórolni azzal is, ha az ember vár a vásárlással az utolsó hétig, mert addigra az áruházak megkezdik a leárazásokat - árulja el az édesanya.

Tüttő Márta tanító és Havrilla Stefánia önkéntes már a tankönyveket válogatják Fotó: Unger Tamás

A kormány döntése értelmében idén már az 5-9. osztályosok is ingyen kapják a tankönyveket, és immár nem csak a rászorulók.

A kormány közlése szerint az intézkedés hatására a diákok 85 százaléka ingyen juthat majd hozzá a tankönyvekhez.

2013-tól felmenő rendszerben kezdték el bevezetni a mindenki számára ingyenes tankönyvellátást az általános iskolákban. Palkovics László államtitkár a kilencedik osztályra való kiterjesztést korábban azzal indokolta, hogy ez a "legdrágább" évfolyam, hiszen ilyenkor több olyan könyvet is be kell szerezni, amit aztán évekig használnak a diákok.

A kilencedik évfolyam után a rászorulók számára ingyenes a tankönyvcsomag. Ennek feltétele a halmozottan hátrányos helyzet, a tartós betegség, a gyermekvédelmi kedvezmény, a három vagy annál több kiskorú nevelése egy családban. Az ilyen jogcímen nyújtott támogatást az intézményvezetőnél - a megfelelő igazolások benyújtásával - lehet igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!