Sport

2017.08.18. 17:35

A vb legeredményesebbje - A volános Varga Eszter aranyat és ezüstöt gyűjtött a seregszemlén

SZÉKESFEHÉRVÁR - Az első versenynapon aranyérmet nyert a női váltóban, az utolsón pedig ezüstöt, a vegyes váltóban a volános Varga Eszter a junior vb-n.

Horog László

A Volán Fehérvár sportolója a fehérvári, junior vb-t megelőzően, a barcelonai, korosztályos Eb-n volt érdekelt és végzett az 5. helyen. Szintén női váltóban, korábbi klubtársa, az Alba ÖESE színeiben induló Palkovics Karolina társaságában. A világbajnokságon már a fővárosi Zs. Tóth Annával szerepelt.

- Az Európa-bajnokságon átlagosat nyújtottunk Karolinával, a számaim megfelelően sikerültek. A lovaglásban két verőhibát vétettem, bosszantott, de a többi tusával döntően elégedett voltam. Aztán megkezdtük a felkészülést a vb-re - mondja Varga Eszter.

- Azonnal arannyal indított. Számított rá?

- Előzőleg nem meditáltam, mindketten céltudatosak voltunk, szerettünk volna nagyon jól szerepelni. Ha valaki a viadal előtt azt mondja, dobogóra léphetünk, elfogadtam volna. Pörögtek az események, igyekezem kizárni a külvilágot, nem foglalkozni azzal, hol tart a verseny, milyen pozícióban vagyunk, tettem a dolgomat. Az utolsó szám előtt 19 másodperccel vezettünk, ami tetemes előny volt, Anna indult először, növelte a különbséget.

- Miután mindenki a magyar duó hátát látta, nyilván megfordult a fejében, hogy ebből arany is lehet.

- Igen, a második lövészetem után láttam a többieket, akkor gondoltam először: biztosan nem tudnak befogni, elsőként szakítom át a célszalagot. Előzőleg Annát bíztattam, illetve feszülten vártam, hogy végre megkezdjem a futást és a lövészetet. Magabiztosan, fél perc előnnyel végeztünk az élen, az olaszok és a guatemalaiak előtt. Nagy volt az a örömünk.

Varga Eszter, a volános, szakosztály igazgató, Vörös Zsuzsa, valamint Zs. Tóth Anna
Fotó: Horog László

- Akkor pedig különösen, amikor megkapta a viadalra érvényes VIP-kártyáját.

- A verseny előtt szóltam Vörös Zsuzsa szakosztály-igazgatónak és Demeter József technikai vezetőnek, ha befejeztem a versenyemet, szeretnék egy ilyen kártyához jutni, hogy jó helyről nézhessem a további eseményeket. Demeter mondta, ha aranyat nyerek, nem lesz akadálya. Meg is kaptam, azonnal tettem a nyakamba.

- Akkor aligha gondolta, hogy lesz még feladata.

- A női selejtező után jeleztem Kállai Ákos szövetségi kapitánynak, amennyiben mód van rá, a mix váltóban is szeretnék szerepelni. A kapitány azt mondta, nem akar kapkodni, várjuk meg a női döntőt, a formát, aztán kijelöli a vegyes váltóban induló versenyzőt. Én ezt bíztatásnak vettem, ismét edzésbe álltam, úsztam, vívtam, szombaton este pedig közölte a szakvezető, hogy rám esett a választása. Örültem neki, úgy gondoltam, van még bennem erő és elszántság, hogy a zúűrónapon is bizonyítsak.

- Regős Gergellyel indult, ezüst lett a vége.

- Ez sokkal munkásabb, volt, mint a női váltóban szerzett arany. Nagyon megszenvedtünk, megdolgoztunk érte. Gergely előző nap a férfi egyéniben jól szerepelt, a 12. helyen végzett, másnap pedig ezüstöt akasztottak a nyakunkba. Az oroszok nagyon magabiztosak voltak, megnyerték az úszást, a vívást és a lovaglást is, közel egyperces előnnyel indultak, mi pedig remek hajrával bejöttünk a második helyre.

- A családtagjai a helyszínen szurkoltak, vélhetően ez sokat jelentett.

- Igen, mindkét versenyemen jelen voltak és bíztattak. Remek világbajnokság volt számomra az arannyal és ezüsttel. Még két évig versenyezhetek a juniorok között, remélem, a következő vb-n már egyéniben is rajthoz állhatok. A válogatási elveknek megfelelően most azok indultak egyéniben, akik jobb eredményekkel rendelkeztem nálam. Remélem, jövőre már egyéniben is bizonyíthatok.

- Most pedig a megérdemelt pihenés következik?

- Igen, a bátyámmal szombaton Rómába utazom, öt napra. Régóta készülök, két éve, amikor az ifi vb-ről jöttünk haza Buenos Airesből, fél napra megálltunk, akkor rohanva belenéztünk a városba. Azóta vágyom vissza. Most lesz időm megnézni. Aztán készülök az októberi, U23-as Eb-re, Drzonkówba. Egyéniben is érdekelt leszek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!