Gazdaság

2017.08.20. 15:35

Osztrák és magyar szakemberek közösen a parlagfű ellen

A magyar és az osztrák szakemberek a jövőben közösen védekeznek a parlagfű ellen. A határ mentén végeznek repülőgépes felderítést.

Budai Dávid

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával Magyarország és Ausztria között egyedülálló együttműködés jött létre. A két ország a jövőben együtt veszi fel a harcot az agresszívae terjedő gyomnövénnyel, a parlagfűvel szemben. A szó szerint határokon átnyúló közös védekezés Vas és Győr-Moson-Sopron megyét, valamint Burgenlandot érinti. A szakemberek augusztus 18-án, a burgenlandi Punitz repülőterén adtak tájékoztatót a csaknem 823 ezer eurós projektről.

- A parlagfű egy Amerikából behozott gyomnövény, amely mára nagyon elterjedt Burgenlandban, ahol eddig 88 millió eurós kárt okozott, ráadásul az egészségre is nagyon káros, hiszen egyetlen növény akár 8 millió pollent is tartalmazhat. Az allergiától szenvedőktől folyamatosan kapom a kéréseket, hogy tegyünk valamit - fogalmazott beszédében Verena Dunst tartományi tanácsos, aki azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország jóval Ausztria előtt jár a parlagfűirtásban. Elhangzott: mindenekelőtt azt kell tudni, hol található a növény, a mostani projekt pedig éppen ebben segít, hiszen mindkét ország határánál tíz-tíz kilométeres mélységben fogják felderíteni a fertőzött területeket. Beszédét azzal zárta, hogy a 2018-as év mottója a parlagfű elleni harc lesz.

W. Hofrat Mag. Werner Zechmeister a burgenlandi környezetvédelmi ügyészségtől, Verena Dunst tartományi tanácsos, mag. Peter Zinggl, LL.M Burgenland  tartomány, dr. Konrád László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Gerhard Karrer, Bécsi Agrártudományi Intézet, dr. Vér András, Széchenyi István Egyetem, Szeiber Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal gazdasági vezetője, Franz Stefan Hautzinger, a burgenlandi mezőgazdasági kamara elnöke
Fotó: Unger Tamás

- Az a tapasztalatunk, hogy a helikopteres felderítés nagyon hatékony, ezt bizonyítja az is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében csökkent a parlagfűvel fertőzött területek száma. Amint a gazdák észlelik a felderítést, azonnal el is végzik a mentesítést. 2016 augusztusában már ötödik éve volt, hogy helikopterről végeztek megfigyelést a megyében. A vetésszerkezet és az elmúlt évek tapasztalatai alapján megtervezett repülésekkel összesen 145 ezer hektárt térképeztek fel. Kiderült, mindössze egy-két hektárnyi napraforgó és gabonatábla volt fertőzött, ami nem érte el a korábbi évek szintjét - számolt be tapasztalatairól dr. Konrád László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal igazgatója. Szeiber Anita, a kormányhivatal gazdasági vezetője elmondta: amikor látnak egy fertőzött területet, akkor annak helyét GPS-szel rögzítik, majd jegyzőkönyvbe veszik. Mindez nagyon gyors és hatékony, és így könnyen elérik a nehezen megközelíthető helyeket is.

Dr. Vér András, a Széchenyi István Egyetem munkatársa hangsúlyozta: nem csupán felderítés, de kutatás is zajlik a közös projektben, amiért ők a felelősek. A terv az, hogy a határ mindkét oldalán feltérképeznek száz-száz mintaterületet különböző növénykultúrákban, mint amilyen a szója, a kukorica, vagy a napraforgó. Minden táblában kijelölnek négy, körülbelül ötven négyzetméteres mintaterületet és ott megszámolják, mennyi parlagfüvet találnak, majd az adatokat kiértékelik. Ausztriában már 76 területtel végeztek, Magyarországon jelenleg 37-nél tartanak. Ezen kívül az érintett gazdákkal egy kérdőívet is kitöltenek, amelyekben nem csak azt kérdezik meg, hogy mi volt az elővetemény, vagy hogy milyen növényvédő szert használtak, hanem például az osztrák gazdák esetében azt is, hogy gazdálkodnak-e magyar földeken, és ha igen, elképzelhető-e, hogy a munkagépekkel hozzák be a parlagfű pollenjét Ausztriába.

Elhangzott: az elterjedés fő oka, hogy a lakosság még mindig nem ismerte fel a probléma súlyosságát és az irtási intézkedések sokszor hatástalanok, ami legtöbbször a növény biológiai jellegzetességeinek figyelmen kívül hagyásából ered. Éppen ezért a kommunikációra és az ismeretterjesztésre nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben. A helyi lakosság, az iskolások és a mezőgazdasági termelők mellett kiemelt figyelmet kapnak az önkormányzatok, az érdekképviseletek és az útkezelők is. A közös parlagfű-jelzőrendszer felépítésével most először jön létre határon átnyúló parlagfű-előfordulásra és pollenszennyezésre vonatkozó adatcsere.

Franz Stefan Hautzinger, a burgenlandi mezőgazdasági kamara elnöke hangsúlyozta: sajnos a globális felmelegedés még inkább kedvez a parlagfű elterjedésének, ezért külön öröm számára, hogy 2019 végéig közösen harcolhatnak Magyarországgal a gyomnövény ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!