Kultúra

2017.08.20. 18:33

Tizenöt év, tizenöt alkoholfok - a Noé-hegyi Borlovagrend ünnepelt

SZÉKESFEHÉRVÁR - A színes forgataggal, fellépőkkel tarkított 26. Öreghegyi Mulatságokon s másnap, az országos találkozón ünnepelt az idén 15 éves Noé-hegyi Szent István Borlovagrend. Izgalmas borkülönlegességek, királynő, lovagavatás és érdemérem átadása szerepelt a programok között. Sőt, megtudtuk azt is, milyen az a 17 éves bor, melyet először „tűzött zászlajára” a rend.

S. Töttő Rita

Szombaton nem csak a belvárosban, de az Öreghegyen is vonzó programok várták a kikapcsolódásra vágyókat. A 26. Öreghegyi Mulatságoknak talán a csúcspontja volt a nyolc borrend felvonulása, melyet az idén 15 éves Noé-hegyi Szent István Borlovagrend szervezett. Kettős győzelmet ünnepelt egyébként a borlovagrend ezen az eseményen: a szakértő zsűri minősítése alapján az öreghegyi Kulcsár Sándor Homonnai úti tőkéken termett boraival nyerte el az Öreghegy Fehérbora-2017, valamint az Öreghegy Vörösbora-2017 címet. Elismerő oklevelet kapott még Montskó Lajos, Csurgai Horváth Antal, Tőke József és Tomsics Zoltán.

– Idén először külön kategóriát kapott a fehér- és a vörösbor, és nagy meglepetésre kettős győzelem született, azaz ugyanannak a termelőnek a két bora nyerte el a két kitüntető címet, ami igen nagy dolog – árulta el Bognár Zoltán, a borlovagrend nagymestere, hozzátéve, hogy mindkét bor egy 2016-os évjáratú cuvée. A vörösbor cabernet sauvignon, kékfrankos, oportó, zweigelt fajtákból készült, míg a fehérbor muscat ottonel, zengő, olaszrizling és ezerjó házasítása.

Fotó: ÖKK

A Noé-hegyi Szent István Borlovagrend idén jubileumot ül: 15 évvel ezelőtt az Öreghegyen alakult meg ugyanis a borrend, melyről nagymesterüket kérdeztük:

– Alapító tagjai ma is meghatározó szerepet vállalnak a rendben. Kellő kitartással, elszántsággal szolgálják a magyar szőlő- és borkultúra ügyét, ezen belül a borrend zászlós borát – árulta el a nagymester a jelenleg huszonkilenc tagú rendről, amely rendszeresen avat nagykövet lovagokat. Így lett korábban tiszteletbeli tag Vörös Zsuzsa olimpiai és világbajnok, Spányi Antal megyés püspök, Róth Péter alpolgármester, most pedig Kocsis Balázs szobrász-restaurátor és Tornyai Gábor plébános vált nagykövet lovaggá. Vasárnap ugyanis e jubileum apropóján a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szervezett országos borrendi találkozót Székesfehérváron a Lakeside hotelben, amely Bognár Zoltán szerint Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb borrendi összejövetelének számít. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségétől 39 borlovagrendi delegáció érkezett az eseményre az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről, köztük ismert, neves borász szakemberekkel. A szakmai programok mellett országos borpremierre is sor került. Ezen a borrend zengő jubileumi zászlós emlékborát mutatták be, amely erre az alkalomra készült. E bor érdekessége, hogy a 15 éves jubileumra 15 térfogat százalékos alkoholtartalmú ital készült. Ami azonban véletlen, árulta el a nagymester. Borok között ez igen magas alkoholtartalomnak számít, bár, tette hozzá Bognár Zoltán, a jól „cukrosodó” zengő fajta számára a tavalyi időjárás igen kedvező volt, ezért sikerült így. A konferencia másik izgalmas programja az a „vertikális évjárat kóstoló” volt, amelyen a fehérvári borrend elmúlt 15 évéből mutattak be 10 évjáratot. A borrend első – 2002-es – zászlós bora, amelyet 2000-ben szüreteltek, szintén a bemutatott tételek között szerepelt.

Forrás: ÖKK

– Ez a fehérbor most 17 éves és elképesztően csodálatos – áradozott róla a borrend nagymestere. A borrendi találkozón emellett Pro Vino Érdemérmet is átadtak, melyet ezúttal Molnár Margit, a Noé-hegyi Szent István Borrend kincstárnoka kapott.

 

 

A borkirálynőről

Holczheim Anna a borrend 2017-2018-as év borkirálynője. Tősgyökeres Öreghegyi lakos, a szőlészet-borászat rejtelmeit a nagypapája szerettette meg vele, de szakmájának is ezt az irányt választotta, ugyanis a  Pannon Egyetem Georgikon Karán szőlész-borász mérnökként végzett idén.

Több neves és ismert borászatban szerzett szakmai gyakorlatot, melyet a szaktudásával együtt a családi szőlőbirtokukon kamatoztat. A 2017. februári Borlovag Bálon két évre választották meg a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend Borkirálynőjének.

Öreghegyi lokálpatrióta lakosként fontos számára a város és borrendje jó hírnevének öregbítése – tudtuk meg a róla szóló méltatásból, ahogy azt is: céljai közt szerepel fiatalos lendülettel, újszerű gondolkodásmóddal ötvözve más megvilágításba helyezni a bort és megnyerni a fiatalabb korosztály borkedvelőit a minőségi borok a felelősségteljes fogyasztására és a borrendi programok látogatására.

Borkirálynőként nemes feladat vár rá az elkövetkezendő időszakban: méltóképpen népszerűsíteni a borrendet, a tagi pincészeteket és boraikat a székesfehérvári saját rendezvényeken, valamint országszerte a szüreti,-bor és pincefesztiválokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!