Hírek

2017.08.20. 19:20

Országépítő Szent István öröksége - Színdarabbal, szoboravatással ünnepeltek megyeszerte

Államalapításunk ünnepére gyűltek össze a hétvégén a megye számos településén. Az új kenyeret is megáldották.

Munkatársainktól

Szombathely

Székely János megyés püspök celebrált délelőtt ünnepi szentmisét, amelyen megáldották az új kenyeret, majd Szent István szobránál tartottak városi ünnepséget. Az eseményen beszédet mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. - Szent István vezetésével kialakítottuk kultúránkat, a magyar állam kialakulása és a keresztény hit felvétele tette lehetővé, hogy a magyarság visszaverhesse az országot ért támadásokat, megőrizze erkölcsi tartását - hangsúlyozta a politikus, aki arra is emlékeztetett, hogy Szent István rendkívül sikeres hadvezér volt, minden csatát megnyert.

Dr. Puskás Tivadar polgármester megszegi az új kenyeret, a háttérben dr. Székely János megyés püspök és dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője
Fotó: Hornyák Emőke

Celldömölk

Celldömölkön a Kemenes-aljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében tartottak ünnepi megemlékezést szombaton. A rendezvényen közreműködött többek között Kondor Tamás, aki Demjén Ferenc dalát, a Honfoglalást énekelte el. Ünnepi beszédet mondott Fehér László, a város polgármestere, valamint Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, majd kitüntetéseket adtak át azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a város sikeréhez.

Gencsapáti

Az apáti templomban szentmisével kezdődött az államalapítás ünnepe Gencs-apátiban, majd a templom e-lőtt folytatódott a megemlékezés. Közreműködtek Gencsapáti népművészeti csoportjai és a Sárvári Nemzetközi Néptáncfesztivál vendégeként a ciprusi Kimon Néptáncegyüttes. Ünnepi beszédet mondott Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki kiemelte: mi, késői örökösök tisztelettel tekintünk az alapítóra, Szent Istvánra és mindenkire, aki ezer év alatt az ő munkáját folytatta. - Egy ezredév szorgos magyarjai mind-mind hozzátettek valamit a nagy műhöz, amelyet Magyarországnak hívunk. A képviselő arról is beszélt, hogy Szent István öröksége azt a feladatot adja számunkra, hogy megőrizzük a hazát, amikor kell, munkával, amikor szükség van rá, bátor kiállással.

Jánosháza

Az államalapítás ünnepe alkalmából a helyi amatőr színtársulat vitte színre az ősmagyar vérszerződést Illés Zsuzsa rendezésében. Az államalapítás mellett városnapot is ünnepeltek, ahol V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő Kölcsey Ferencet idézte: "nem önmagadért vagy, hanem a közösségért". A közösségi lét pedig duplázza az ember örömét és felezi a bánatát - méltatta a négyéves vasi várost ünnepnapja alkalmából.

Kőszeg

Kőszegen a Jézus Szíve Plébániatemplomban gyűltek össze a hívek, ahol ünnepi szentmisét celebráltak, majd a Jurisics téren folytatódott az új kenyér megáldása. - Minden előttünk járó nemzedéknek megvolt a maga választása: ellenállás nélkül hagyja idegenek kezére jutni a hazát vagy harcba száll a Szent István által alapított Magyarországért, amely keresztény államként született meg. Saját törvényekkel, saját identitással, saját határokkal - mutatott rá ünnepi beszédében a rendezvény szónoka, Ágh Péter országgyűlési képviselő. A megemlékezés után Kőszeg Város Fúvószenekara adott koncertet, vezényelt Szilágyi Miklós.

Ágh Péter országgyűlési képviselő Kőszegen, a Városháza előtt rendezett államalapítási ünnepségen
Fotó: Ohr Tibor

Petőmihályfa

A szőlőhegy napja is volt az államalapítás ünnepe Petőmihályfán. Kovács Ernő polgármester Szent István szellemiségéből a közösségi összefogást emelte ki, ennek nyomán pedig azt, hogy az önkormányzat a szőlőhegy rendbetételén munkálkodik, és a kápolna is felújítás előtt áll. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő az ünnepen fellépett a Kármentő zenekarral, köszöntőjében pedig a zártkerti revitalizációról is beszélt: Petőmihályfának jó esélye van a sikeres pályázatra, néhány hét múlva kiderül, hogy állami támogatással folytathatják-e az impozáns szőlőhegy fejlesztését.

Vasszécseny

Szobrot állítottak Szent István királynak: Wallner Gábor fafaragó munkáját a Vasszécseny nyolcszáz éves fennállását ünneplő eseménysorozat zárónapján avatták fel. - Légy erős, légy alázatos, légy szelíd, légy becsületes, ezek a szavak útmutatóul szolgálhatnak számunkra is - sorolta a szoboravatón Szent István intelmeiből V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Két vers is íródott a vasszécsenyi ünnepre: Pődör György és Nagy János költeménye is elhangzott. Zsolnai Zoltán polgármester kiemelte: a község új emlékhelye, tere és a szobor is az egység szimbóluma.

Szent István szobra Vasszécsenyben: Zsolnai Zoltán polgármester és V. Németh Zsolt államtitkár leplezte le
Fotó: Unger Tamás

Vasvár

- Ego sum via, veritas et vita. Én vagyok az út, az igazság és az élet. Ez áll a Szent István Bazilika homlokzatán aranybetűkkel - kezdte vasárnap este ünnepi beszédét Sejber Mihály, Vasvár alpolgármester. Erre az alapmondatra fűzte fel történelmi tablóját a szónok István királytól napjainkig. Úgy fogalmazott: Európa számára a magyar rendszer és törekevés mindig egy kicsit idegennek tűnt: - Ez a tény úgy gondolom, ma sem változott. Esélyeink a jövőre nézve alapvetően attól függenek, hogy az erőforrásainkat mennyire tudjuk jobb együttműködéssel optimalizálni. Ehhez sokkal több önkéntesen közös jó szándékra lenne szükség a társadalmi élet minden területén - zárta Sejber Mihály. A Nagy Gáspár Kulturális Központban rendezték meg az új kenyér ünnepét, amelyet a Regős együttes műsora zárt.

Vép

Ma éppen az a dolgunk, ami annak idején Szent Istvánnak: egységesíteni az országot, megőrizni függetlenségünket, kiállni a hazánkért, hangzott el a nemzeti ünnepen. A szentmisét és megemlékezést idén a templomban tartották. Szent István óta kódolt a szívünkben sok érték - a jóság, az erkölcsi tartás, az erő, a szegények és az egymás iránti nyitottság, a vendégszeretet és az, hogy a bajban képesek vagyunk egymáson segíteni - ezeket nevezte lelki hungarikumoknak Németh Tamás plébános. - Van úgy, hogy a kisebb rosszat kell megtenni a nagyobb rossz elkerüléséért és azért, hogy hosszú távon a jó megszülethessen - utalt Kovács Péter polgármester Szent István áldozatára, aki két tűz közé került: vagy meghagyja a Koppányék gyakorolta ősvallást, vagy elfogadja a római katolikus egyház ellentmondást nem tűrő álláspontját. A polgármester kiemelte: István a kisebb rosszat választotta, hogy Magyarország ne folyamatos támadásoknak kitett ország legyen, hanem egységes, integrálható, erős állam, amelyet Róma támogat. A nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyér megszentelésével ért véget a szentmise. A kenyérből mindenkinek jutott egy-egy falat.

ELISMERÉSEK

Vas megyei egyenruhások is vehettek át kitüntetéseket augusztus 20. alkalmából. Rendőrségi tanácsosi címet kapott a belügyminisztertől Poór András Ferenc, szombathelyi főtörzszászlós; tárgyjutalmat vehetett át Gerencsér Beáta közalkalmazott. Közben tűzoltótiszteket avattak: a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából hárman vehették át első tiszti kinevezésüket. Főhadnagy lett Gál Krisztián, tűzoltó hadnagy pedig Kádárné Beke Gabriella és Soós Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!