Kultúra

2017.08.21. 18:50

Énekek Mária tiszteletére: Pitti Katalin és Pálmai Árpád másodszor szerepel közös lemezen

SZÉKESFEHÉRVÁR Az operaénekes Pitti Katalin és az egyházzenész, énekes Pálmai Árpád közös munkájának gyümölcse az Anyát édes fiával című lemez, amelyet Fehérváron is bemutattak.

Bokros Judit

A helyi közönség nemrég áhítatos hangulatú esten vehetett részt a Ciszterci templomban, ahol Pitti Katalin operaénekes és Pálmai Árpád egyházzenész, énekes, karnagy lépett föl a Tabulatúra régizene-együttessel és Hegedűs Valér orgonaművésszel. Az Ómagyar Mária-siralomból vett szövegrészletre építő "...anyát ézes fiáal..." című lemez bemutatóján a művésznő végül verseket szavalt, mivel egy makacs megfázás, fertőzés miatt kímélnie kellett a hangját. Pálmai Árpád viszont megmutatta átszellemült énekhangján, milyen dalok is hallhatók a lemezen.

Pitti Katalin ezúttal verseket szavalt az esten a Ciszterci templomban

A zenész és Pitti Katalin néhány évvel ezelőtt ismerte meg egymást, amikor a híres énekesnő operanagyköveti országjárása során eljutott az Esztergomi Hittudományi Főiskolára és egy középiskolába, ahol Pálmai Árpád tanít. A közös album ötlete a művésznőtől származik, aki úgy érezte, az egyházzenész megfelelő partner lenne egy vallásos témájú lemez létrehozásában. Az első közös munkájuk egy 2015 karácsonyára megjelent dupla CD volt DVD-vel, amelyen a karácsonyi dalok mellett a Szűzanyát megszólító énekek szerepelnek. A második, "Anyát édes fiával" lemez ennek a folytatása (DVD nélkül), itt viszont már egyértelműen a Szűz Anya tiszteletére hangzanak el énekek és versek, a középkortól kezdve egészen a 20. századig, így gregorián ének, népzenei gyűjtésből származó dal és Kodály-mű is hallható - tudtuk meg Pálmai Árpádtól.

A válogatás az ő és Pitti Katalin közös munkájának gyümölcse, a művek Máriát földi édesanyaként és Isteni anyaként, égi asszonyként egyaránt bemutatják. A lemezen a dalok az egyházi év ünnepeinek sorrendjét követik. Hangsúlyos a nagyböjt, a szenvedés időszaka, megjelennek a virágvasárnap, a nagyhét eseményei. Van például egy népgyűjtésből származó ének, a párbeszédes jellegű Arany Miatyánk, amelyben Mária fiával beszélget a nagyhét napjain. A tematika egészen Mária mennybemeneteléig tart, a fehérvári lemezbemutató időpontja pedig éppen Nagyboldogasszony vigíliájára esett, ehhez kapcsolódóan is van ének.

A koncerten és az albumon is nagy szerep jut Hegedűs Valérnak, valamint a Tabulatúra régizene-együttesnek - utóbbi korhű hangszerekkel kíséri a számos középkori és reneszánsz dalt. S versek is elhangzanak, például Reményik Sándortól, Rákos Sándortól, Pitti Katalin válogatásának köszönhetően.

Az album anyagát szeretnék minél több helyen bemutatni, hogy a lehető legszélesebb közönséggel ismertethessék meg ezeket a szép énekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!