Sport

2017.08.21. 20:00

Mellettünk a számok: A számmisztika szerint a Videoton FC az esélyesebb

SZÉKESFEHÉRVÁR 2009 óta 16 párharcból 11 alkalommal jutott a csoportkörbe az a csapat, amelyik az odavágón idegenben 0-0-s döntetlent ért el.

Ferencz Balázs

A Videoton FC múlt csütörtökön gól nélküli döntetlennel zárta a Partizan Beograd elleni Európa-liga párharcának első felvonását. Ugyan elmaradt az idegenbeli gólszerzés a szerb fővárosban, mégis, a döntetlen biztató lehet a felcsúti visszavágó tükrében. A statisztikák elárulják: többnyire az a csapat jut a nemzetközi kupa csoportkörébe, amelyik a 0-0 után otthon játszik a visszavágón.

Amióta az UEFA 2009-ben megreformálta, és Európa-liga néven indította újjá az UEFA Kupát, valamint ezzel együtt bevezette a rájátszásnak nevezett kört a selejtezők és a főtábla között, összesen 16 alkalommal fordult elő, hogy egy párharc odavágója
a torna ezen szakaszában 0-0-val érjen véget.

A 16 párosítás visszavágóinak lefújását követően pedig nem kevesebb, mint 11 alkalommal az az együttes ünnepelhetett továbbjutást, amelyik a második összecsapáson hazai környezetben léphetett pályára, éppúgy, mint ahogy azt a Videoton teszi majd augusztus 24-én, 20 órától.

Pátkai Máté (j) majdnem tett arról, hogy ne legyen gól nélküli a belgrádi csata Fotó: Cuhorka Á./vidi.hu

Az elképzelést, miszerint a fehérváriak az esélyesebbek a továbbjutásra a Belgrád ellen az a tény is erősíti, hogy a piros-kékek egyszer már képesek voltak a nemes tettre. 2012-ben Paulo Sousa irányította a Videoton FC szakmai munkáját, amikor a fehérváriak eljutottak az El csoportköréig. A sikerrel megvívott selejtezők után a playoff körben a török Trabzonspor otthonában végeztek a csapatok 0-0-ra, majd a Sóstói Stadionban lejátszott visszavágón a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem esett gól, így a tizenegyesek döntöttek. Bozsovics két büntetőt is megfogott, Caneira, Brachi, Gyurcsó és Mitrovics pedig nem hibáztak, így 4-2-vel lépett tovább akkor a Vidi. Nem bánnánk, ha most kevesebb izgalommal járna a továbbjutás.

Pedig a tét nem kicsi, már jól érzékelhető pénzösszeg is csábíthatja a klubokat. Ha továbbjut a Vidi, 2,6 millió eurót (azaz mintegy 800 millió forintot) kasszírozhat. A csoportkörben aratott győzelmekért egyenként 360 000 euró (kb. 108 millió forint), a döntetlenért 120 000 euró (kb. 36 millió forint) jár. Az El végső győztese döntőbeli diadaláért 6,5 millió eurót kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!