Sport

2017.08.21. 19:45

Az Eb-re hangol a csapat: A másodedző, Forray Gábor szerint felkészülten utaznak Kolozsvárra

SZÉKESFEHÉRVÁR A megyeszékhelyen született és kezdett kosárlabdázni, majd Kecskemétre került. Évek óta dolgozik a válogatott szakmai stábjában Forray Gábor, a KTE edzője.

Horog László

Bizakodva várja a kontinensviadalt, a seregszemlére közel két évtized elteltével jutott el a férfi kosárlabda-válogatott. Forray Gábor szerint a papírforma nem mellettünk szól, ezzel együtt is csalódott lenne, ha válogatottunk nem lépne tovább az egyenes kieséses szakaszba. A legjobb 16 között már Isztambulban csatáznak az együttesek.

- A izlandiak elleni mindkét derbit biztosan nyertük, ami jó előjel az Eb előtt. A két siker azért örömteli, mert az északiak nem csak a mostani Eb-n lesznek ott, jelen voltak a legutóbbin is. Magabiztosan jutottak ki a szeptemberi erőpróbára. Ők sem számítanak nagyhatalomnak, ahogy mi sem, de élvonalbeli csapatok skalpjait már begyűjtötték, nem vehetők félvállról. Tudatosan választottuk őket ellenfélnek, az erőre épülő, skandináv kosárlabdát képviselik - mondja Forray.

Forray Gábor a hétvégén a címeres mezes együttessel látogatott Székesfehérvárra Fotó: Koppán Viktor

A közelmúltban rendezett, kazanyi tornán is találkoztak a csapatok, a szigetországiak akkor 60-56-ra nyertek, ám Forray szerint ennek nincs jelentősége. Egylabdás meccs volt, ráadásul akkor a mieink nem készültek külön az ellenfélből. A hétvégi mérkőzések azért kerültek megrendezésre a kissé szokatlan, délutáni időpontban, mert a szeptemberi Eb-n is hasonló ütemben játssza mérkőzéseit a nemzeti együttes. A fiúk szeptember elsején, pénteken Horvátországgal találkoznak, másnap pedig Montenegróval.

- Nekem mindig öröm, ha Székesfehérváron, a Gáz utcában kerül sor kosárlabda-mérkőzésre, amelyen jelen lehetek. A városban születtem, az Albában kezdtem kosarazni, itthon vagyok a csarnokban. Jó érzés volt a válogatott stábjának tagjaként visszatérni, köszönjük a biztatást, sokan szurkoltak nekünk.

A tréner tavaly nyár óta a KTE vezetőedzője - előzőleg másodedző volt ugyanott -, májusban a lila-fehérekkel harcolt a később bajnoki címet szerző Fehérvárral. Ezúttal a címeres mezes delegációval érkezett a városba. A közelgő Eb kapcsán optimista.

- Nem lesz könnyű dolgunk, én bizakodó vagyok. Úgy gondolom, a csehek és a románok verhetőek. Ha két győzelmet szerzünk, a csoport negyedik helyét megszerezve biztosan továbblépünk Isztambulba, az egyenes kieséses szakaszba, a 16 közé. Szerencsés esetben, körbeverésnél akár egy siker is elég lehet, de kettő biztosan. Ha sikerül megvalósítanunk az álmunkat, a folytatásban egy másik csoport győztesével találkozunk majd, tehát nagyon erős ellenféllel. De ez még messze van. Papíron a csehek és a románok is jobbak nálunk, utóbbiak azért, mert hazai pályán szerepelnek, ez mellettük szól. De meggyőződésem, a kontinensviadalon már nem lesznek jobbak. A formaidőzítésünk az Eb kezdetére lesz kihegyezve. Most is keményen edzünk, a csapat a kolozsvári csoportmeccsekre lesz kész. Nagyon bízom abban, hogy Hanga Ádám végre pályára léphet, vele feltétlenül erősebbek leszünk.

Forray közvetlenül az Eb után is Fehérvárra látogat, a Kecskemét ugyanis szeptember 19-én, 18.30-kor edzőmeccset vív az Albával a Gáz utcai sportcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!