Kultúra

2017.08.21. 19:10

Sokszínű évad előtt áll a Veszprémi Petőfi Színház társulata

Hamarosan kezdődik az épület rekonstrukciója, a Veszprémi Petőfi Színház nonprofit kft.-vá alakulna át, hangzott el a hétfői évadnyitó társulati ülésen.

Balla Emőke

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója beszédében szólt arról, figyelnünk kell a gyökerekre, melyekből táplálkozunk, az alapokra, melyeket elődeink raktak le. 1908. szeptember 17-én megnyílt a Petőfi Színház, mely Medgyaszay István tervei alapján épült. Meg kell őriznünk ezeket az értékeket. A színház arra törekszik, hogy minél őszintébben, minél magasabb minőségben képviselje azt, mondta az igazgató. A rekonstrukció a következő időszak egyik nagy kihívása lesz. Nyáron elkészült a részletes megvalósíthatósági tanulmány, a tervek szerint a felújítás várhatóan egy év múlva kezdődik. A rekonstrukció idejére a színház a Dimitrovba költözik; szakmai, művészi szempontból megfelelő, jó az atmoszférája. Az intézmény vezetésének célja, hogy ne veszítsék el a bérleteseket, inkább új nézőket nyerjenek meg. A rekonstrukció lehetőség a megújulásra, fejlődésre, ahogyan a frissességet és megújulást hozhatja az is, hogy a színház január 1-jétől nonprofit kft.-vá alakul át, ahogyan jelenleg a budapesti és sok vidéki színház működik. Ennek nem az a célja, hogy megszabaduljanak a munkatársaktól, hanem, hogy progresszívebben, hatékonyabban, gazdaságosabban, rugalmasabban dolgozhassanak, igazságosabban működjön a színház, közölte az intézmény vezetője.

A hosszú nyári szünetben a társulat minden tagjának jutott ideje a pihenésre, regenerálódásra – mondta el Oberfrank Pál igazgató a Petőfi Színház évadnyitó társulati ülésén

Beszélt arról, hogy tartalmas és gazdag nyár van a teátrum mögött, mely előadásait játszotta Balatonfüreden, Egerben, Balatonföldváron, Tihanyban és Vácott. Ugyanakkor elég hosszú volt a nyári szünet, mindenkinek jutott ideje a pihenésre, regenerálódásra.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere szólt arról, hogy a veszprémiek igénylik és szeretik a jó előadásokat, ezt mutatja a bérletesek kiugróan magas száma. Fontos, hogy a bérletesek az átépítés idején is hűségesek maradjanak a társulathoz, az új helyszínen is minden előadást telt házzal játszhassanak. Az 1980-as évek közepén több évadon át tartott a rekonstrukció, ám utána a nézők pozitív élménnyel gazdagodtak, egy gyönyörűen felújított épületbe tértek vissza.

Nagy Károly apát, kanonok a társulatot, közösséget egy nagy kenyérhez hasonlította, melyre szüksége van a megyének, az országnak, lehet belőle táplálkozni, csipegetni. Megköszönte a társulatnak, hogy a Bob herceg című operett főpróbáját jótékonysági előadásként hirdette meg; a bevételt a felállítandó Szent Mihály-szobor javára ajánlotta fel.

Ahogyan minden évben, idén is elkészült a csoportkép az évadnyitó társulati ülés után, ezúttal mindenki a Veszprémi Petőfi Színház feliratú pólót öltötte magára
Fotó: Pesthy Márton

A Veszprémi Petőfi Színház idén elsőként a Kincskereső kisködmön című előadást mutatja be, majd a Bob herceg című operettet, a Holt költők társasága című drámát, az Isten pénze című musicalt, a Kurázsi mama és gyermekei című drámát és az Életrevalók című igaz mesét. Lesznek vendég művészek is, Bálint András játssza az Isten pénze című musical főszerepét, Szombathy Gyulának a Kurázsi mama című darabban tapsolhat a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!