Gazdaság

2017.08.21. 14:31

Koordinátor kerestetik! Helyi irányítással megyénk is tagja lenne a startup-ökoszisztémának!

FEJÉR MEGYE - Múlt héten már pedzegettük e rovatban, milyen nehézségekkel küzdenek a legkisebb start-upok. Néhány napja Fehérváron járt a legkisebb vállalkozásokat információs bázissal menedzselő INPUT kezdeményezés győri koordinátora, hasonló segítőt keresnek Fejérben is.

Kocsis Noémi

Hogy mi is az az INPUT? Egy átfogó program a magyar IKT startupok nemzetközi piacra jutásáért. Honi viszonylatban Budapest mellett Debrecen az a város, amely igen fejlett startup-ökoszisztémával rendelkezik, s ilyen téren jó gyakorlataival húzóerő lehet a többi megyeszékhely számára is. Az államilag támogatott projekt célja többek között egy olyan országos, nemzetközi színvonalú szakértői hálózat kialakulásának ösztönzése, mely magában foglalja az  összes szereplőt, legyen szó akár mentorról, üzleti angyalról, nemzetközi szakértőről vagy inkubátorról, kormányzati partnerről.

Fejér megyében egy ideig Dunaújvárosban volt koordinátora az INPUT-nak, ám jelenleg nincs ilyen helyi szakembere, képviselője a programnak. A gyakorlatilag főállású feladatkörre ezért most keresik a megfelelő személyt, aki képes helyben kézben tartani a koordinációt, szervezni a képzéseket, előadásokat, rendezvényeket a kezdő vállalkozók és az információs lehetőségek között. Addig az INPUT győri koordinátora, Szabó Krisztián segíti helyben a munkát – ezért is vette fel a kapcsolatot egy helyi közösségi irodával, hiszen annak nem titkolt célja éppen a legkisebbek, az igazi, ma még gyakorlatilag ismeretlen startupok felkarolása és hatékonyabbá tétele.

A startup kifejezés általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti
Fotó: Pixabay

Az INPUT pontok és koordinátorok számára országszerte jó kapcsolódást jelenthetnek ezek az irodák, hiszen a cél tulajdonképpen nagyon is közös: a bátortalan legkisebbek információs és képzésen keresztüli támogatása. Az INPUT – forrásai birtokában – pedig azt a pluszt adhatja ez egészhez, amely egy esetleges nemzetközi vállalkozói jelenlét beindításához szükséges.

Mint Szabó Krisztián a fehérvári egyeztetésen elmondta, a rugalmas, bátor, veszteni valót nem ismerő startupok ötleteikkel a „fejükre állíthatják” a megkövült ipari szektorokat. Manapság sokkal könnyebb egy ötletet elkezdeni fejleszteni, mint például húsz éve, s az INPUT-ot egyfajta inspiráló-facilitáló szerepű tetőszervezetnek szánták induláskor.

– A cél az, hogy Magyarországon érdemes legyen startupot indítani. A tapasztalatunk az, hogy amelyik magyar város ebbe nem áll bele, hosszabb távon gazdasági hátrányba kerülhet. A nyugat-európai nagyvárosok ma már startup-szektorok szerint is pozicionálják magukat, mert az eredmények azt mutatják, a fiatalok könnyebben elmennek máshova, ha úgy érzik, az adott helyen képtelenek véghezvinni az elképzeléseiket. Persze manapság nem az a gond, hogy elmennek, hiszen sok pozitív hozadéka van, ha máshol is kipróbálják magukat és tapasztalatokat szereznek – a gond az, ha ezt azért teszik, mert helyben nincs lehetőségük az ötleteik kibontakoztatására. Pedig a városokban igen magas az életminőség,  szívesen választanák a fiatalok letelepedésre.

A helyi koordinátor remélhetőleg mihamarabbi színre lépésével az INPUT Fejérben is magasabb fokozatba kapcsolhat, s startup vállalkozásokat segítve. Addig a győri szakemberek is szívesen segítenek, a közösségi irodával közösen terveznek előadásokat, képzéseket ősztől, az érintettek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!