Hírek

2017.08.23. 10:35

Ne dobjon ki élelmiszert!

Fékezzük meg az élelmiszerpazarlást, legyünk tudatos vásárlók és fogyasztók-hívja fel a figyelmet az Élelmiszerbank.

Mihály Szilvia

Világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, évente mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást Magyarországon, ahol az élelmiszerfelesleg évente 1,8 millió tonna. Ez a mennyiség annyi kamionba férne bele, amennyi Budapest és Párizs között egymás mögé sorakozna. Elképzelni is nehéz!

A nagyvállalatok és kereskedők mellett a lakosság élelmiszer pazarlása is jelentős.

Kidobott élelmiszer a kukában. Sok olyasmit veszünk meg (és dobunk ki), ami nélkülözhető lenne

Fotó: https://www.recycleforlondon.com

Gondoljuk csak el, hogy saját magunk hányszor dobunk ki lejárt terméket a hűtőből, vagy borítunk a kukába több napos főtt ételt, mert senki sem akarja már megenni.

Mit tegyünk hogy családunk minél kevesebb ételt dobjon ki?

Vásárlásnál előre tervezze meg, hogy milyen alapanyagokra van szüksége, mi az, ami biztosan elfogy, és mi az, ami csak egy akciónak vagy tetszetős csomagolásnak köszönhetően kerül a bevásárlókosárba!

Ha olyan élelmiszert vett, amit előre láthatóan nem fogyaszt el a lejárati határidőig, azt nyugodtan fagyassza le!

Rendszeresen nézze át a hűtőt és a kamrát, szekrényeket, és használja fel a közeli lejáratú alapanyagokat!

Ha valamiből  túl sokat főzött, hívjon át barátokat, családtagokat vagy vigyen kóstolót a munkahelyére!

A maradékokat se dobja ki, alkosson belőle új ételeket-például rakott tésztát, felfújtakat!

Ha mindenképp ki kell dobni valamilyen élelmiszert, akkor komposztáljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!