Hírek

2017.08.23. 17:25

Világcsúcsot állított fel egy kínai versenyző Nagykanizsán

NAGYKANIZSA Az F1 kategóriában sebességi elektromos hajóval újabb junior világcsúcsot állított fel egy kínai induló a Csónakázó tavi hajómodell világbajnokságon.

Benedek Bálint

- Ebben az osztályban a mezőny tagjainak ugyancsak háromszögletű pályát kell teljesíteniük, öt percen belül mért legjobb időre kell törekedni - mondta dr. Lekszikov Gábor versenyigazgató. - Eddig még nem volt olyan junior, aki egy tökéletes, hibamentes kört 10 másodperc alá szorított volna. Egészen eddig a pillanatig, hiszen ez a kínai fiú most 9,6 másodperccel új világcsúcsot állított fel.

A szakember szerint ez a kitűnő eredmény azt támasztja alá, hogy a szélmentes időjárásban a hajók sokkal gyorsabban és jóval kiszámíthatóbban siklanak a vízen. Ezért látványosabbak lettek a futamok, a nézők csak kapkodják a fejüket, amikor az apró versenygépek egymás után hasítják a habokat.

- A világbajnokság félidejéhez érkeztünk, eddig nincs probléma, leszámítva néhány versenyzőt, akik néhány centiméteren próbálnak vitatkozni a szabálykönyvvel - fogalmazott a versenyigazgató. - Inkább arra kellene törekedni, hogy a csaták a vízen dőljenek el.

A zalaegerszegiek két junior versenyzője, Gyémánt Martin (balról) és Borkovics Bálint a hajómodelljeiket bütykölték. Mindketten szeretnének a vasárnapi döntőben stégre lépni Fotó: Gergely Szilárd

Dr. Lekszikov Gábor hozzátette: a hazai válogatott tagjai eddig az esélyeknek megfelelően a középmezőnyben szerepelnek. Közülük kiemelkedik a kanizsa Kozári Gábor, aki az F3 ügyességi kategóriában elektromos és robbanómotoros kategóriában is a dobogón áll.

A zalaegerszegi modellezők főhadiszállásán sem adták még fel, hiszen egyéniben a két junior versenyző, a 18 éves Borkovics Bálint és a 17 éves Gyémánt Martin Mini eco elektromos kategóriában bekerülhet a legjobb hat közé a vasárnapi döntőben. A csapatversenyben egy fővárosi kortársukkal együtt, ha megfelelően koncentrálnak, erre még nagyobb esélyük lehet.

- Bálint hajójának a rajtszáma kilazult és beleesett a tóba, ezért zárták ki, de küzdünk tovább - mondta Hársfalvi István, a megyeszékhelyi klub vezetője. - Martin kicsit jobban áll, az utolsó futamukban mindkettejüknek a maximális fordulatszámon kell pörögniük. A csapatküzdelem tulajdonképpen egy váltó, hiszen egymás után állnak stégre, pontosan ismerik a képességeit, a gyorsaság, a precizitás és a koncentráció repítheti őket - reményeim szerint - az ötödik vagy hatodik helyeken a döntőbe. Az biztos, hogy nem adjuk fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!