Gazdaság

2017.08.25. 13:21

Nem olyan nehéz az idei iskolatáska - ingyenes tankönyv és étkezés, előrehozott támogatások

Szűk egy héten belül elindul a tanév. Az iskolák, a szülők és a gyerekek egyaránt készülnek már a szeptemberi változásokra.

S. Töttő Rita

Évek óta visszatérő kérdés, miért kell a kisgyerekeknek olyan nehéz csomagot cipelniük iskolába menet – erre a dilemmára reflektál az a friss rendeletmódosítás, amely kimondja, hogy az első négy osztály diákjai számára az iskolába vitt könyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál. Ez persze nem jelenti azt, hogy 3 kilónál nem lesz nehezebb a táska, azt viszont igen, hogy sokaknak az idei tanévtől ingyenes lesz. A jogszabály értelmében ugyanis az  ingyenes tankönyvellátást a 2017/2018-as tanévtől egy ütemben vezetik be az 5-8. évfolyamokra, valamint kiterjesztik a középiskola 9. évfolyamára is. Ez   azt jelenti, hogy egy kétgyermekes családnál ez a változás 35 ezer, míg egy háromgyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást is eredményezhet. Sokakat érint az ingyenes közétkeztetés , amelyre idén is sokan lesznek jogosultak. A szeptemberi tanévkezdést könnyítendő előrehozták a következő havi családtámogatások kifizetését is: ezeket  hétfőn utalják, amely várhatóan aznap meg is érkezik a számlákra, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Szeptemberben azonban épp ezért nem érkezik támogatás.

A Fejér Megyei Hírlap szombati számában részletesen írunk arról, kinek jár ingyen közétkeztetés és tankönyv, a törvényi feltételeken túl milyen egyéb lehetőségek vannak még a támogatásokra, de szólunk arról is, mit jelent a 3 kilogrammos tankönyvcsomag a kicsik számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!