Gazdaság

2017.08.25. 18:49

Fókuszba kerülni! - A második ütemben augusztus végéig lehet pályázni

Alap – Alapvető cél, hogy a meglévő és leendő szociális szövetkezetek vállalkozásként valódi piaci szereplők legyenek!– emelte ki Hoffmann Imre helyettes államtitkár annak az apropójából, hogy a héten, Alapon gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemet avattak.

V. Varga József

A recept adott: helyi termék, helyi feldolgozással – folytatta. Az alapiak munkája mintaértékű – emelte ki köszöntőjében.

A kormány a Start-munkaprogram idei kiadási előirányzatát 325 milliárd forintban határozta meg – mondta el lapunknak az avató ünnepséget követően Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. A gazdaság versenyképességének növekedésével, illetve a munkaerőpiacon jelentkező általános munkaerőhiánnyal egyidejűleg sor kerülhetett a források csökkentésére. Az intézkedések kapcsán 40 milliárd forintot átcsoportosítottak a Nemzetgazdasági Minisztérium részére a munkaerő-piaci programok megvalósítására. Végül a ténylegesen felhasználható keret-összeg 285 milliárd forintra változott.

Hoffmann Imre helyettes államtitkár Fotó: V. Varga József

A közfoglalkoztatottak létszáma 2016-ra jelentősen felfutott 223 ezer 500 főre, majd 2017-re (az első féléves átlagos létszám alapján) 187 ezer 300 főre csökkent le. A kormány, az arra alkalmas közfoglalkoztatási programokban támogatja a szociális szövetkezetek alakítását, valamint működési feltételeik javítását. Jelenleg a közfoglalkoztatás alapjain 261 szociális szövetkezet működik az országban.

Érik a paradicsom! Takács Józsefné Erika, az Alapi Munka Gyümölcse Szociális Szövetkezet vezetője

A 2016-ban és 2017-ben, két ütemben meghirdetett – és három éven keresztül átívelő – Fókusz támogatási program a szociális szövetkezetek foglalkoztatási képességének növeléséhez, önfenntartó piaci szereplővé válásához nyújt ösztönzést és támogatást. Minderre 12 milliárd forintot különítettek el. Az első ütemben 87 támogatói szerződést kötöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!