Hírek

2017.08.25. 18:40

A tanya? Maga a paradicsom! - Olvasónk elárulja, miért látja így

TÓTVÁZSONY Húzd ki magad, a hátad legyen egyenes, ne lógasd a fejed! - sorolja az utasításokat a tótvázsonyi tanyán Vajkyné Nagy Andrea humán és állat fizioterapeuta, lovas mozgásterapeuta, a Kutya-Go-Ló egyesület elnöke. Azt mondja, teljesen természetes, ami tanyájára jellemző: állat, természet és ember harmóniában, egymást tisztelve él egymás mellett!

Kovács Erika

- Csoda, ami ott történik, maga a felüdülés, a töltődés, a tökéletes harmónia, maga a paradicsom! - ezzel keresett meg egy olvasónk a minap. Az asszony azt mondta, amióta a tanyára jár gyermekével, az nem ül órákon át a számítógépnél, alig várta a tábort, és azóta is, ha tehetik, az egész család indul, és a gyerekekkel nem véletlenül maradnak mindig ott a felnőttek is. Sokszor csak ülnek a szalmában az állatokkal együtt és bámulják a naplementét a többi családdal.

- A természet sok mindenre képes, az biztos - ezzel fogad Vajkyné Nagy Andrea, miközben egy percre sem tágít mellőlünk Mex, a mentett keverék kutyus, Kolos, a kuvasz meg Saci, a komondor. Aztán Andrea hozzáteszi: egy aprónak tűnő feladat a gyereknek, hogy "tedd a jobb kezedet a ló bal nyakára!" - sokan nem is gondolnák, hogy mennyi mindent fejleszthet! Nem véletlenül ültetjük a gyerekeket a lovon mindössze egy nyeregalátétre, mert így jobban érezhető a tökéletes mozgás, a szabályos ritmus! Egy ilyen lovas séta kitűnő gyógytorna, fejleszti az egyensúlyt, a mozgáskoordinációt, az irányok gyors meghatározását, és szép tartást alakít ki a gyerekeknél, akiknél az iskolatáska, az íróasztal fölé görnyedés sajnos sok esetben látható nyomokat hagy maga után! - utal tapasztalataira Andrea, aki lovakon és kutyákon adott esetben szintén gyógytornával, masszázzsal segít. Sajnálja, hogy sokan a lovat eszköznek tekintik, és bemelegítés, futószárazás nélkül ülnek rá, ezzel sérülést okozhatnak az állatnak. A lovat fokozatosan kell mozgatni: lépés, ügetés, vágta jöhet egymás után, majd végül 15-20 perces sétával kell lemozgatni, mert így el lehet kerülni a sérülést.

Vajkyné Nagy Andrea vallja: önmagában az állat látványa és simogatása is elegendő ahhoz, hogy jól érezze magát az ember

Birkáival, Tarkával és Barkával - Fotó: Kovács Erika

Andrea lovaival, Dettivel és Csillaggal - Fotó: Kovács Erika

Aztán arról is beszél, hogy gyereknél és felnőttnél önmagában az állat látványa és simogatása is elegendő ahhoz, hogy jól érezze magát az ember, boldog legyen tőle, nem beszélve arról, hogy a felelős állattartást, az állatokhoz való hozzáállást már gyerekkorban célszerű megtanulni! Vajkyék eltökélten hisznek abban, ha a gyerek észreveszi a természet szépségét, látja, megtanulja, mit esznek, hogyan élnek, hogyan éreznek az állatok, a körülötte levő élőlények, akkor mindez rendkívül jótékonyan érinti, illetve fejleszti személyiségét. Itt bárki simogathatja az állatokat, itt mindegyiknek neve is van, aztán részt lehet venni a kutyák, birkák, a törpemalac, a nyuszik és cicák etetésében, segíteni lehet abban is, amikor friss szalmát kell tenni az állatok alá, vagy el kell takarítani azt, amit maguk után hagynak. - Érdekes, hogy például a lótrágya összegyűjtésétől legelőször többen is idegenkedtek, aztán nemsokára a gyerekek már versenyeztek abban, hogy ki takarít össze szebben, megtanulták, hogy ez teljesen természetes része az életnek, annak velejárója - jegyzi meg Andrea. Mint elmeséli, nagy élmény az is, amikor estefelé a gyerekekkel és szüleikkel együtt, ölükben egy-egy kis állattal, együtt nézik meg a naplementét. - Meggyőződésem, aki rövidebb-hosszabb időt eltölt egy ilyen tanyán, sétál az állatokkal, simogatja őket, részt vesz az itteni munkában, a lovas fejlesztésekben, teljesen más ember lesz, még egészségesebb, bizonyosan boldogabb, meg felelősségteljesebb is más emberek és a természet iránt! - utal több évtizedes tapasztalatára Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!