Hírek

2017.08.26. 15:12

Bedobták a horgot-24 órás horgászverseny (Frissítve)

Szombaton délben kezdődött el a Zalaegerszegtől 25 km-re délre elterülő pusztaszentlászlói tavon a második huszonnégy órás horgászverseny, amelyet a helybéli, Haladás Horgász Egyesület szervezett.

Arany Horváth Zsuzsa

Ottjártunkkor, azaz  a verseny kezdetekor az 54 horgászásra kijelölt "állomásból" már 36-ot elfoglaltak a sporthorgászok.

Jandó Zoltántól , a 140 főt tömörítő  horgászegyesület elnökétől  megtudtuk, évente két alkalommal telepítenek halat a nyolcvanas évek elején az akkori termelőszövetkezet kezdeményezésére a több patakból és forrásból duzzasztott tóba, legutóbb, az alsó tó leeresztése után, 20 mázsa halat mentettek át a felső tóba, ebből 7 mázsa amur volt.

Virrasztó László és Jandó Zoltán Fotó: Pezzetta Umberto

Nem csoda, ha a sporthorgászok erre a fajtára számítanak leginkább a vasárnap délig tartó versenyen. Az amúrok errefelé akár 15-20 kilósra is megnőnek, akár a pontyok. A verseny során a mérlegelés után a kopoltyúsok természetesen visszakerülnek élőhelyükre, kifogásuk pedig szigorú higiéniai és  halkímélő előírások szerint történhet meg.

A horgászegyesület fejlesztési tervei közt szerepel a jelenleg leeresztett alsó tó halnövendék teleppé alakítása, valamint az, hogy tavon átívelő, de életveszélyessé vált, ezért lezárt fa gyaloghidat az önkormányzat segítségével felújíthassák.

Kapásra várva. A kép bal sarkában a szóban forgó, felújításra váró kis híd. Fotó: Pezzetta Umberto

A festői fekvésű faluban egyébként gyakorta megfordult Deák Ferenc, hiszen itt élt egyik testvére és a sógora. A Haza Bölcse emlékét egy karosszék őrzi, amit 2003-ban faragtak újjá, Deák születésének 200. évfordulóján.

A horgászverseny kezdetekor Virrasztó László horgászt látogattuk meg, aki 1982 óta tagja az egyesületnek, legnagyobb fogása 1993-ban egy 9,6 kilogrammos amúr volt.

A horgászsikerekre holnap a verseny végeztével visszatérünk, addig is a hagyományos horgászjókívánsággal gondolunk rájuk: "görbüljön!" - mármint a pecabot...

Frissítés:

A versenyen 35 horgász vett részt, közülük 23-an fogtak összesen 241 kilogramm halat. Az első Fehér Marcell lett 35,7 kg-mal, Koltai Milán a második, ő fogta a legnagyobb, 16,5 kilós pontyot, harmadik helyen Kelencz Tünde végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!