Sport

2017.08.25. 21:10

Virág Flóra, az idei Kékszalag legjobb női kormányosa a vitorlázásról

VITORLÁZÁS Tisztelni a természet erejét, a vizet, alázattal tekinteni rá, magabiztosan, ugyanakkor higgadtan kezelni a felszerelést, megtalálni a legoptimálisabb taktikát a biztonságos előrejutáshoz, eggyé válni az elemekkel, a természettel, ez semmihez sem fogható érzés, ez a vitorlázás!

Kovács Erika

Így összegezte a 21 éves Virág Flóra azt, hogyan és miért lehet az ember a Kékszalagon a legjobb női kormányos, amit a legutóbbi tókerülő versenyen kivívott magának, amelyért különdíjjal is jutalmazták. Ezúttal 19 óra 26 percig mentek folyamatosan a 155 kilométeres távon, miközben Flóra kormányzott. Azt mondja, amikor célba ért, az hihetetlen érzés, hatalmas boldogság volt! A Fogatlan nevű katamaránra a hajó tulajdonosa hívta meg, a családjával korábban kétszer indultak már a Kékszalagon. - Miért éppen katamarán? A vékony alkatom és a magasságom ehhez a legalkalmasabb, jegyzi meg.

A kérdésre, hogy miért nem egyformán fogják be a szelet a férfiak és a nők, Flóra azt mondja, dehogynem, csak adódhat különbség erő és bátorság között adott esetben, ezért értékelték külön a nőket a vitorlásversenyen.

Virág Flóra: egész életem a vitorlázásról szól, ha nem vitorláznék, úgy érezném, hogy nem is létezem, ez az életformám! - Fotó: Lázár Antónia

Azt mondja, ő nem ismeri a félelmet a vízen, pedig sokszor hajózott már viharban is. Már 15 éves korában adódott úgy, hogy a Balatonon edzés közben lecsapott hirtelen egy nagy vihar és a déli partról egyedül kellett visszajönnie az északi partra. - Ilyenkor a legfontosabb, hogy nem szabad pánikba esni, nyugodtnak kell maradni, és azon kell gondolkodni, hogyan tudod megoldani a feladatot, ami előtted áll! - fogalmaz határozottan a modellszépségű fiatal lány.

Flóra szerint sok mindenre megtanítja az embert a vitorlázás, például önállóságra, a váratlan helyzetek gyors és pontos megoldására, a feladatok pontos rendszerezésére, az önfegyelemre, a higgadtságra. - Számomra az igazi érték az, amikor a természetben lehetek, arcomba fúj a szél, amit mindennél jobban szeretek, feszülnek a vitorlák, és a technika, a természet meg az ember összhangban, egyensúlyban áll, ilyenkor érzem, hogy eggyé válok az elemekkel, magával, a hajóval, vallja szenvedéllyel Flóra, aki szabadidejében is inkább hajóba ül, edz, és nem kívánkozik fesztiválokra, szórakozóhelyekre.

Flóra a kezdetekről elmondja, tulajdonképpen vitorlásra született, a szüleivel és két testvérével együtt ugyanis mindig is vitorláztak, mindenki versenyzett is. Aztán amikor 12 évesen a Garda-tónál meglátta a partról nővére edzését, ahogy szerelték a hajót, készülődtek, mondta a szüleinek, ő is szeretne vitorlázni, versenyezni.

2008 szeptemberében ült be Optimistbe, 2009 év elején már versenyzett a Velencei-tavon, 2009 decemberében pedig, első alkalommal már a tengeren is, Horvátországban. Majd 2014-ben ült át a vegyes páros felnőtt olimpiai hajóosztályba, a Nacra 17-be. Ez az osztály jelenleg a leglátványosabb hajó az olimpián.

- Hogy Balaton vagy tenger? Mindegyik, mert mindkettő más és más, maga az élmény, a csoda! - vallja. Hozzáteszi, a Balatonon azért szeret vitorlázni, mert édes a víz és itthon van. A tengeren pedig azért jó, mert viszonylag egyenletes a szél, igazi kihívást jelentenek például egy erős szélben a hatalmas hullámok és lenyűgöző a páratlan kékség. Flóra legszívesebben a Balatonon, a Garda-tavon szeret edzeni és versenyezni, tengeren pedig Franciaországnál. Azt mondja, a vitorlázás nála akkor kezdődik, amikor rágondol, agyban rákészül, aztán jöhet a készülődés, az öltözés, a felszerelés ellenőrzése, beállítása, aztán az indulás.

- Egész életem a vitorlázásról szól, ha nem vitorláznék, úgy érezném, hogy nem is létezem, ez az életformám! - utalt szenvedélyére. A következő versenyre már javában készül, a világbajnokság Franciaországban lesz két hét múlva, természetesen Nacra 17 katamaránnal indul.

Flóra Szentendrén él szüleivel és két testvérével. Az Edutus Főiskola kereskedelem és marketing szakának harmad-éves hallgatója. Célja az olimpiára való kijutás és ott a lehető legjobb eredmény elérése. - És természetesen Litkey Farkasék (a Kékszalag tizenháromszoros győztese - a szerző) ellen versenyezni a Kékszalagon nagy katamaránnal! - mondja jókedvvel.

- 49. Kékszalag legjobb női kormányosa (2017) Összetett 27. hely

- Nacra 17 világbajnokság junior 9. hely (Aarhus, Dánia, 2015)

- ISAF ifjúsági világbajnokság 6. hely - SL 16 katamarán (Tavira, Portugália, 2014)

- Nacra 17 Európa-bajnokság junior 9. hely (La Grande Motte, Franciaország, 2014)

- Laser 4.7 ifjúsági világ- és Európa-bajnokság 8. hely (Balatonfüred, 2013)

- Laser 4.7 ifjúsági európai ranglistagyőztes (2012)

- 4x női magyar bajnok

- 2x ifjúsági magyar ranglistagyőztes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!