Sport

2017.08.27. 09:30

Jól szerepel, de megbetegedett az ajkai Gaál Zsóka a vb-n

Ajka, Tapolca – Nemcsak a kemény ellenfelekkel kell megküzdenie Gaál Zsókának a Brazíliában zajló korcsoportos sakk világbajnokságon. Az ajkai hölgy félidőben jól áll, viszont ágynak esett.

Horváth Gábor

- Félidőben vagyunk, még hat forduló van hátra. Eddig minden a terv szerint alakul. Zsóka három győzelemmel és két döntetlennel az élmezőnyhöz tartozik – tájékoztatta a Naplót az ajkai kislány édesapja, Gaál Sándor.

A család 26 órát utazott Pocos de Caldas városába. Gaál Zsóka, aki a Tapolca VSE játékosa, a 10 év alattiak kategóriájában képviseli Magyarországot a vb-n.

- Az akklimatizálódás kiválóan sikerült, a körülmények nagyon jók. Az első fordulót Zsóka magabiztosan nyerte bolíviai ellenfele ellen. A második fordulóban a korábbi világbajnok vietnámi versenyzővel került össze, akinek a célkitűzése szemmel láthatóan a döntetlen elérése volt. Ez sikerült is neki. A harmadik fordulóban egy ismeretlen indiai lánnyal párosították össze Zsókát. A lány meglepően éretten, jól játszott. Háromszor ajánlott döntetlent Zsókának, de Zsóka mindhárom döntetlen ajánlatát visszautasította. Sajnos az állás így sem volt nyerhető, a parti remivel zárult.

Az ajkai Gaál Zsóka egyelőre remekül helytáll a brazíliai vb-n

Fotó: Gaál Renáta

A negyedik fordulóban sikerült a francia játékost egy elég ritka rendszerrel (Aljechin védelem) meglepni és gyors győzelmet aratni. Az ötödik fordulóban egy kolumbiai versenyző ellen játszott Zsóka, s négy órás partiban érvényesítette pozíció előnyét, nagy küzdelemben megszerezte harmadik győzelmét – mesélte Gaál Sándor.

Fotó: Gaál Renáta

Öt fordulót követően szabadnap következett, Zsóka azonban nem tudott igazán pihenni, mert belázasodott, gyógyszeres kezelést kapott, és ágyban töltötte a fakultatív programot. Szülei, Sándor és édesanyja, Renáta elmondták, bíznak benne, hogy a folytatásra kipihenni magát, rendbe jön. A következő ellenfél egy régi orosz vetélytárs lesz, a partit magyar idő szerint vasárnap este játsszák. Sándor megjegyezte: eddigi tapasztalatuk, hogy a papíron gyengébb vetélytársak is nagyon felkészültek, így továbbra is kemény küzdelemre számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!