Gazdaság

2017.08.27. 17:30

Szövetkezetbe várják nálunk is a dolgozni akaró nyugdíjasokat

SZÉKESFEHÉRVÁR Hamarosan megnyílik a megyeszékhelyen és Dunaújvárosban a Szomszédok közérdekű nyugdíjas szövetkezet irodája, ahol a munkába álláshoz kaphatnak segítséget a dolgozni akaró idősek, a nyugdíjasok.

Dávid Erzsébet

A nyugdíjas szövetkezetek alapításáról szóló törvény júliusban lépett hatályba, ezért eddig még csak nagyon kevés szövetkezet került bejegyzésre. Az elsők között alakult meg a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Nonprofit Kft., amely négy, részben már bejegyezett regionális nyugdíjas szövetkezetet alapított. Ezen az érdekközösségen belül Székesfehérvár az Északi, Dunaújváros a Déli Szomszédok elnevezésű csoporthoz tartozik.

- A diákszövetkezetek példájára és azok tapasztalatainak felhasználásával alapított nyugdíjas szövetkezetek egyszerre elégítenek ki gazdasági és társadalmi igényt azzal, hogy hozzájárulnak a munkaerőhiány enyhítéséhez és kereseti lehetőséget biztosítanak a nyugdíjas munkavállalóknak. A szolgáltatások igénybevétele egyaránt előnyös lesz mind a foglalkoztatóknak, mind a foglalkoztatottaknak. Mindkettőnek kevesebb járulékot kell fizetnie, s a vállalkozások az igényeiknek megfelelő munkaerőhöz, a nyugdíjasok pedig képzettségüknek, szakmai tapasztalatuknak megfelelő munkához jutnak előnyös feltételek mellett.

Az idősek többsége - egy felmérés szerint 59 százalékuk - ha nem is teljes munkaidőben, de szívesen dolgozna Fotó: Shutterstock

A szövetkezetek megalakulása nagy segítséget jelent a dolgozni akaró időseknek, többségük ugyanis - egy felmérés szerint 59 százalékuk - ha nem is teljes munkaidőben, de szívesen dolgozna, de segítség nélkül nem, vagy csak nehezen talál munkát. Sokakat pedig az tart vissza a munkavállalástól, hogy az együtt járna a nyugdíjuk folyósításának szüneteltetésével. Ez a veszély a nyugdíjas szövetkezetek tagjaként munkát vállalókat nem fenyegeti, ők ugyanis a nyugdíjuk megtartása mellett dolgozhatnak, úgy, hogy munkabérüket a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül semmilyen más járulékfizetési kötelezettség nem terheli. A szövetkezeti tagsággal járó előny az is, hogy a nyugdíjas maga választhatja meg, mikor és mennyit szeretne dolgozni. A munkavállalás nincs korhatárhoz kötve, de a foglalkoztatás feltételeként csak úgy, mint a többi munkavállalónak, az időseknek is el kell végeztetniük az évenkénti kötelező orvosi vizsgálatot, amit a szövetkezet finanszíroz. Ahhoz, hogy a nyugdíjas tagja lehessen az érdekközösségnek, ezer forint értékű részjegyet kell vásárolnia, amit ha kilép a szövetkezetből, visszakap - magyarázza a részleteket a Szomszédok ügyvezetője.

Kováts Balázs szerint mind a munkáltatók, mind a jövendő munkavállalók részéről nagy az érdeklődés a nyugdíjas szövetkezetek iránt. A munka világába visszatérő idősekre főként a kereskedelemben, a vendéglátásban - még a gyors éttermekben is! - továbbá a szolgáltató- és a beszállító iparágakban számítanak, de igényt tartanának rájuk az egészségügyi intézmények is. A szövetkezetek szolgáltatásainak megismertetésére szeptemberben kampányt indítanak. Azokban a városokban pedig, ahol már megalakult a szövetkezet, várhatóan a jövő hónap elején megnyitják a képviseleti irodákat. Székesfehérváron, a Budai út 16. szám alatt fogadják majd a nyugdíjasokat.

Feltöltik hasznos információkkal a szövetkezetek honlapjait is. Az iroda internetes és telefonos elérhetősége, s a friss információk mellett a folyamatosan frissített állásajánlatokat is megismerhetők lesznek az oldalakról.

(Néhány állást egyébként már most hirdetnek a szekesfehervar@eszakiszom-szédok.hu címen elérhető honlapon.)

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyetitkára, Mürkl Mónika szerint ahhoz, hogy a nyugdíjas szövetkezetek minél teljesebben betölthessék a feladatukat, világos jogi szabályozásra, a még hiányzó részletek kidolgozására és a mostaninál teljesebb körű tájékoztatásra van szükség. A szakszervezet tapasztalata szerint ugyanis sokakat visszatart még a munkavállalástól, vagy a szövetkezetek nyújtotta lehetőségek igénybevételétől az információhiány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!